Nyheter

Vårens repertoar på Orionteatern 2024

Vårens repertoar på Orionteatern 2024

Frida Hyvönen gör föreställningen Make me an instrument på Orionteatern. Foto: Christopher Backholm

Frida Hyvönen rör sig för första gången utanför konsertformatet för att göra en hel föreställning på Orionteatern, koreografen Kenneth Kvarnström och lutenisten Jonas Nordberg återförenas efter tio år för att utforska vad tiden stulit och Audiorama gästspelar med ett spatiellt ljudverk om poeten och nobelpristagaren Nelly Sachs, av Savannah Agger. Idag släpps biljetter till våren 2024 på Orionteatern.

Publicerad

19.12.2023

Efter ett succéartat jubileumsår presenterar Orionteatern vårens repertoar.

– Efter 40 år är det fint att ny publik fortfarande strömmar till Orionteatern. Det här jubileumsåret har vi sett vilken dragningskraft det genuina mötet har i vår samtid. Genom teatern kan världen beskrivas, personliga erfarenheter blir här mångas egendom, genom rörelsens och musikens språk kan orden nå fram till ännu fler. Det ska vårens repertoar fortsätta förvalta, säger Lars Rudolfsson, vd och konstnärlig ledare för Orionteatern.

Make me an instrument - premiär 9 mars 2024

Frida Hyvönen är välbekant för Orionteaterns publik. Senast 2021 framförde den mångbegåvade artisten sin Performance concert: Frida Hyvönen en konsert som byggdes ut med teaterns verktyg. Hela scenbilden fylldes med sex ton sand och flygeln i mitten ackompanjerades bland annat av en Corvette och ett månupplyst himlavalv.

Publikframgången gav mersmak och nu tar Frida Hyvönen alltså hela klivet mot att skapa en egen föreställning för Orionteaterns stora scen, i regi av Lars Rudolfsson. Med sig på scen och i den skapande processen har Frida Hyvönen en handplockad grupp av medmusiker och dansare.

– Jag går in i det här utan förbehåll! Vi har satt ihop en storartad ensemble och nu är jag redo att kasta mig ut, säger Frida Hyvönen.

Frida Hyvönen och Lars Rudolfsson har samarbetat flera gånger tidigare, bland annat när hon 2018 gjorde musiken till Rudolfssons Ilya.

– Frida berättar, med sitt unika musikskapande, om vad som är viktigt här i livet. Nu ska hon utvidga sin värld här på Orionteatern och tillsammans ska vi göra en föreställning som ingen har sett tidigare, säger Lars Rudolfsson.

Läs mer om Make me an instrument

Stolen - premiär 1 april 2024

År 2013 hade föreställningen sofa(r) premiär. Ett poetiskt scenkonstverk med dans och musik om mestadels döden, framfört av Kenneth Kvarnström och Jonas Nordberg.

Redan då var intentionen att göra en uppföljare, som nu tio år senare fått namnet Stolen. Soffan på scen är utbytt mot stolar och verket bygger på stöld från allt duon redan gjort.

– Vad har försvunnit och vad har tillkommit? Hur påverkar våra kroppars förändrade förmåga, och våra sinnens tillkomna erfarenheter, vår möjlighet att gestalta våra tidigare verk? Vi stjäl från oss själva för att se hur vi förändrats på tio år, säger Kenneth Kvarnström.

Läs mer om Stolen

Ur tystnaden - premiär 16 januari 2024

Ur tystnaden är ett hörspel baserat på Nelly Sachs liv. Verket är inte tänkt som en dokumentär och allomfattande ”sann” bild av hennes liv, utan som en spatiell ljudupplevelse som med musik och ljudkonst belyser två parallella universum; Nelly Sachs verk och hennes samtid. Vi hör skådespelarna Helena Brodin, Elin Klinga, Sara Glaser och Helmon Solomon spegla olika åldrar och skeenden ur hennes liv och texter. Gästspel från Audiorama, av Savannah Agger.

Läs mer om Ur tystnaden

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina – nypremiär 10 januari 2024

Tone Schunnessons och Ragna Weis dundersuccé återvänder med en till spelperiod. Föreställningen blev nyligen listad av både DN och SVT som en av årets bästa efter att ha turnerat och hyllats över hela landet.

Läs mer om Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina

Pressbilder på Google Drive

Mer info:

Christopher Backholm, Kommunikationsansvarig
christopher@orionteatern.se

Lars Rudolfsson, Vd och konstnärlig ledare
lars@orionteatern.se

Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.