Stolen

Koreografen Kenneth Kvarnström och lutenisten Jonas Nordberg återförenas efter tio år för att utforska vad tiden stulit. Vad tas ifrån oss med livets gång och vad bevaras i de små utrymmena som tiden inte når in i?

Köp biljetter
Premiär

2024-04-01

SPELTID

1 tim

ÅLDER

Ingen åldersgräns

Vad bevaras i de små utrymmena som tiden inte når in i?

En spröd klocka sprider sina toner, runt en förfallen människokropp. Ett ornament byggs upp från instrumentets 24 strängar. En flyktig beröring, framkallar i ett ögonblick de största känslorna av melankoli. Djupare än vi anar, friare än det vi kan förvänta oss. Vågar vi?

År 2013 hade succéföreställningen sofa(r) premiär. Ett poetiskt scenkonstverk med dans och musik om mestadels döden, framfört av Kenneth Kvarnström och Jonas Nordberg.

Redan då var intentionen att göra en uppföljare, som nu tio år senare fått namnet Stolen. Soffan på scen är utbytt mot stolar och verket bygger på stöld från allt duon redan gjort:

– Vad har försvunnit och vad har tillkommit? Hur påverkar våra kroppars förändrade förmåga, och våra sinnens tillkomna erfarenheter, vår möjlighet att gestalta våra tidigare verk? Vi stjäl från oss själva för att se hur vi förändrats på tio år, säger Kenneth Kvarnström.

Stolen rör sig i gränslandet mellan olika konstformer, sammanbinder och utvecklar, men ger också det enskilda uttrycket fritt svängrum. Med inspiration från kompositören Silvius Leopold Weiss bygger Jonas Nordberg upp ett ornament på luta, som får liv i ett musikaliskt och visuellt flöde.

Uttrycken är finkänsliga, med små förflyttningar och förskjutningar. De stora uttrycken finns inbäddade i det lilla, som en hands olika vinklingar, en melodislinga som upprepas och förskjuts. Poesi som åskådliggörs och som man kan lyssna till med kroppen.

Medverkande

Läs mer om de medverkande.

Kenneth Kvarnström

Koreografi

Jonas Nordberg

Musik/Luta

Koreografi Kenneth Kvarnström

Musik/Luta Jonas Nordberg

Samproduktion mellan Orionteatern och K. Kvarnström & Co, med stöd från Statens Kulturråd.

No items found.
Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.