Ur tystnaden

Omringande högtalare sveper in publiken i musik och ljudkonst som belyser två parallella universum: Nelly Sachs verk och hennes samtid. Av Savannah Agger.

Köp biljetter
Premiär

2024-01-16

SPELTID

1 tim 30 min (inklusive paus)

ÅLDER

Ett spatiellt ljudverk mitt i Orionteaterns massiva scenrum.

Under Nelly Sachs livstid (1891–1970) upplevde hon två världskrig, förlust och psykisk ohälsa. I sista minuten hann hon fly deportering till ett förintelseläger och kom till ett nytt land med ett nytt språk, nya vänner och ett liv i exil – där hon tilldelades Nobelpriset i litteratur 1966.

I Nelly Sachs poesi och livsöde hittade Savannah Agger en överlevare. En skapare av ett poetiskt universum och ett språk som förlöser och forcerar gränser för vad som går att uttrycka med ord. Ett språk som söker ett nytt alfabet och orden för det obeskrivbara. Förintelsen, livets skeenden, människan och kärleken.

Ur tystnaden är ett hörspel baserat på Nelly Sachs liv. Verket är inte tänkt som en dokumentär och allomfattande bild av hennes liv, utan en spatiell ljudupplevelse som med musik och ljudkonst belyser två parallella universum; Nelly Sachs verk och hennes samtid. Vi hör skådespelarna Helena Brodin, Elin Klinga, Sara Glaser och Helmon Solomon spegla olika åldrar och skeenden ur hennes liv och texter.

Savannah Agger är en svensk, elektroakustisk kompositör baserad i Berlin.

Hon arbetar primärt med akusmatisk komposition, live-diffusion, 3D-spatialiseringstekniker och verk för instrument och live-elektronik, men även med musik för rockband, orkester, kör, kammarensemble och ljudinstallationer.

Audiorama initierar och driver projekt med inriktning på samtida ljudkonst, hörspel och elektroakustisk musik. De arbetar genomgående med spatialitet – tredimensionellt ljud – som en självklar del av det konstnärliga uttrycket. Audiorama har tidigare presenterat verk och gjort ljudinstallationer på platser som Reaktorhallen i Stockholm och Atalante i Göteborg.

Läs mer på Audiorama.se

Medverkande

Läs mer om de medverkande.

Helena Brodin

Helmon Solomon

Sara Glaser

Elin Klinga

Ur tystnaden (2021)

Gästspel från Audiorama.

Komposition, manus, koncept Savannah Agger

Dramaturg, regi Magnus Bunnskog

Producent Karin Starre

Medverkande

Helena Brodin
Sara Glaser
Elin Klinga
Helmon Solmon

Röstinspelningstekniker Johan Adling, Marcus Wrangö

Grafisk form Bodil Bolstad

Foto Bodil Bolstad, Magnus Bunnskog, Marcus Wrangö, Viola Lopez

Inspelningsstudio Dramaten
Mix
i Elektronmusikstudion

Beställningsverk av Audiorama med stöd av Föreningen Svenska Tonsättare, Konstnärsnämnden och Musikverket.

Spelar även som skolföreställning – bokas via Kulan.

Savannah Agger har studerat elektroakustisk komposition för vid KMH i Stockholm (SE), Ircam i Paris (FR), Die Technische Universität, Universität der Künste och Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin (DE). Hon doktorerade vid University of Birmingham (GB) 2019.

Hon är medgrundare till Cikus Cirkör och har komponerat musiken till flertalet Cirkör produktioner. På Orionteatern har hon komponerat musiken bl a till föreställningarna Barnkonventionen, DC3, Mor Courage och hennes barn samt senast, VENUS.

No items found.
Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.