Nyheter
Foto: Christopher Backholm
Publicerat augusti 2022. Nobelprismuseet och Orionteatern inleder ett samarbete kring iscensatta föreläsningar. Ett innovativt sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Först ut att inta scenen den 14 oktober är filosofen Jonna Bornemark.
Publicerad
19.8.2024
Jonna Bornemarks Performance Lecture om kunskap blir ett existentiellt undersökande som tar avstamp i graviditeten och att vara del av naturen. Tillsammans med publiken skapar hon en unik plats i nuet, för att ställa frågor om vad vi tappar bort i vår iver att ringa in, spalta upp, mäta och kontrollera varje aspekt av livet.
"Så roligt och spännande att se hur mina tankar kan gestaltas med hjälp av scenkonstens hela verktygslåda! Att som filosof möta Orionteaterns kreatörer och upptäcka hur stoffet från min bok jag är himmel och hav ger inspiration till nya bilder, nya vägar, nya insikter. Jag längtar efter att möta publiken, och är stolt och glad över att få vara först ut i samarbetet mellan Nobelprismuseet och Orionteatern”, säger Jonna Bornemark om projektet.
”På Nobelprismuseet driver vi flera projekt som rör sig i gränslandet mellan konst och vetenskap och vi är glada över att genomföra detta projekt tillsammans med Orionteatern. I våra Performance Lectures lyfts vetenskap fram och gestaltas med scenkonstens verktyg på sätt som gör den tillgänglig för nya målgrupper”, säger Erika Lanner, chef på Nobelprismuseet.
Formatet Performance Lecture är en samverkan mellan Nobelprismuseet och Orionteatern. Det är ett sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Här får forskare inom olika områden förmedla sina kunskaper på ett lättillgängligt sätt med teaterns verktyg.
”Vi är mycket glada för samarbetet med Nobelprismuseet. I detta första möte på Orionteatern är det speciellt roligt att välkomna Jonna Bornemark, välkänd för många, som talar just om kunskap. Ett gemensamt intresse för oss och Nobelprismuseet – att enas i frågorna om hur vi beskriver vår verklighet. På ett sätt som träffar både huvud och mage”, säger Helena Hammarskiöld, VD Orionteatern.
Jonna Bornemark är en av Sveriges mest tongivande filosofer, författare och föreläsare. Hennes hyllade böcker, Kroppslighetens mystik, Det omätbaras renässans, Horisonten finns alltid kvar, och nu senast Jag är himmel och hav har öppnat för existentiella samtal och myntat begrepp som förpappring och mikromotstånd.
Av och med Jonna Bornemark.
Regi Maja Salomonsson.
Musik och ljuddesign Siri Jennefelt.
Ljus Raimo Nyman.
Scenografi John Engberg.
Kostym Maria Lundqvist.
Dramaturgi Mia Winge.
Orionteatern är ett hus för formstark experimenterande scenkonst. Här får scenkonstens olika komponenter turas om att bre ut sig och ta plats, element som i traditionell teater ofta är underställda texten. Teatern huserar i en verkstadsbyggnad från 1929 på Katarina Bangata 77 i Stockholm.