Waiting for Life

Staffan Julén skildrar hur "Twin" och "Happy", tidigare fångar vid San Quentin-fängelset i USA, förändrar sina liv genom teater. Dokumentärfilmen visas på Orionteatern som en del av en internationell turné, med efterföljande panelsamtal om kriminalvården i USA och Sverige.

Köp biljetter
Premiär

2024-10-07

SPELTID

Ca 2 tim (inklusive paus)

ÅLDER

Två fångar på San Quentin-fängelset i USA, Donald "Twin" James och Reginald "Happy" Wilson, är 1989 med om en kulturupplevelse som för alltid förändrar deras liv. De blir motvilligt castade i fängelsets teaterproduktion av "I väntan på Godot", i regi av Jan Jönson.

Mitt i dagligt våld och total frihetsberövning blir repetitionerna en plats för kontemplation och självreflektion. Steget till teaterscenen visar sig inte vara så långt; deras uppväxt i gängmiljö har redan lagt grunden för skådespeleri. Roller som de inte valt, men som ledde till de brott som gav dem 30-åriga straff.

I tio år har dokumentärfilmaren Staffan Julén följt Twin och Happy, och deras gemensamma arbete skildras i filmen "Waiting for Life". Nu tar Julén filmen och de före detta fångarna på en turné för att väcka debatt om kriminalvård i USA och Sverige. Turnén, initierad av Institutet för framtidsstudier (IFFS) med finansiering från Barbro Osher Pro Suecia Foundation, syftar till att belysa hur kultur kan förändra livet för fångar och uppmuntra till diskussion om framtida kriminalvårdsstrategier.

Efter varje visning följer panelsamtal med Twin, Happy, Staffan Julén, Jan Jönson och andra experter. Dessa samtal kommer att jämföra den svenska och amerikanska kriminalvården och diskutera möjliga förbättringar.

Visningen på Orionteatern den 7 oktober erbjuder en unik möjlighet att ta del av en gripande berättelse om återanpassning och de förändringar som kultur kan åstadkomma. Förutom att visa filmen kommer evenemanget att fungera som en plattform för möten och diskussioner mellan svenska och amerikanska experter och beslutsfattare inom kriminalvård och gängkriminalitet. Missa inte chansen att delta i denna viktiga debatt och få en djupare förståelse för hur kriminalvården kan utvecklas och förbättras.

Medverkande

Läs mer om de medverkande.

Regi Staffan Julén

Medverkande

Donald ”Twin” James
Reginal ”Happy” Wilson

Utöver de medverkande deltar även följande personer i panelsamtalet på Orionteatern:

Jan Jönsson, regissör av teaterföreställningen ”I väntan på Godot” 1989 på San Quentin-fängelset.

Jerzy Sarnecki, professor emeritus i kriminologi – forskare vid IFFS och expert på gängkriminalitet och brott mot välfärdssystemen.

No items found.
Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.