Sara Lidman 100 år!

En hyllningskväll till Sara Lidman fylld av texter och musik av Ale Möller, Göran Greider, Lena Willemark, Birgitta Holm och Kjell Östberg bland andra.

Köp biljetter
Premiär

2023-11-07

SPELTID

1 tim 30 min

ÅLDER

Ingen åldersgräns

Sara Lidman (1923-2004) har en unik position i svensk litteraturhistoria. Hon blev älskad och hyllad som förnyare av romankonsten men också omstridd som debattör och agitator. Några gränser mellan litteratur och politik ville hon aldrig erkänna.

I år skulle hon fyllt 100 år, vilket Orionteatern uppmärksammar och firar tillsammans med Sara Lidman-sällskapet.

Den 7 november håller vi en hyllningskväll till Sara Lidman – fylld av texter och musik av Ale Möller, Göran Greider, Lena Willemark, Birgitta Holm och Kjell Östberg bland andra.

Kvällen bjuder även på film av Marie Nyreröd, en hälsning från miljöaktionsgruppen Aurora och korta föredrag av litteraturforskare och historiker – alla med fokus på Sara Lidmans gärningar och livsverk.

Boken "Levtrådar" som innehåller 366 texter från brev, dagböcker, tidningsartiklar, debattinlägg, utkast, skisser, förarbeten till romaner, anföranden och kåserier från hela Sara Lidmans liv, presenteras av bokförlaget Ordfront. Ibland med hennes handskrivna strykningar och tillägg, och det mesta tidigare outgivet.

Om Sara

Sara Lidman föddes 30 december 1923 i Missenträsk. 1953 kom hennes debutroman Tjärdalen som blev en stor framgång bland både läsare och kritiker. Det poetiska språket, med sin säregna legering av dialektala uttryck, bibelprosa och myndighetsretorik, gav henne omedelbart en ställning som en av de mest nydanande språkkonstnärerna i den moderna svenska litteraturen.

Under sin livstid hann Lidman skriva sammanlagt tretton romaner, ett antal pjäser och en stor mängd politiska och litterära essäer, tal och debattartiklar. Hon blev älskad och hyllad som förnyare av romankonsten men också omstridd som debattör och agitator. Det passionerade engagemanget, det muntra allvaret, det goda berättarhumöret går igen i allt hon gjorde. Några gränser mellan litteratur och politik ville hon aldrig erkänna.

Romanerna, de politiska artiklarna och talen överlappar ständigt varandra, i ämnen och tilltal. På samma vis som hon kände igen världens maktspel och orättvisor i sin västerbottniska hemby var Byn alltid närvarande i Världen. Allt omfattade hon med samma glöd och vältalighet – apartheidsystemets offer i Sydafrika, krigen i Sydostasien, skogsbolagens skövlingar av Norrlands urskogar och kärlekens makt att förändra människors liv.

Läs mer om Sara Lidman på Sara Lidman-sällskapets webbplats

Medverkande

Läs mer om de medverkande.

På scen

Birgitta Holm
Göran Greider
Kjell Östberg

Musiker

Ale Möller
Anna Möller
Johan Graden
Lena Willemark

Foto

Lütfi Özkök och Cato Lein

I samarbete med Sara Lidman-sällskapet.

No items found.
Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.