Orfeus

Orfeus på Orionteatern är en mäktig tragedi men också något så enkelt som kärlek vid första ögonkastet.

Köp biljetter
Premiär

2012-10-26

SPELTID

ÅLDER

Föreställningen lät den eviga myten få nytt liv på scenen genom en teaterfresk som visar hur rådande strukturer skrämmer oss från samarbete och tillit, till individualism och alienation.

Den 26 oktober 2012 hade Orfeus premiär på Orionteatern i regi av Sally Palmquist Procopé. Orfeus är som en bombastisk opera och ett 90-tals disco på samma gång, en berättelse om det futtiga och det fula, det sköra och det vackra i att vara människa.

Orfeus och Eurydike älskar varandra. När Eurydike dör, biten av en orm, trotsar Orfeus döden och beger sig ner i underjorden efter sin älskade. Med sin musik blidkar han Hades och får tillåtelse att föra med sig Eurydike tillbaka till de levande, bara han inte vänder sig om och tittar på henne på vägen upp. I väntan på den stora katastrofen har samhället upplösts. Det ständiga hotet har utlöst en kamp, alla mot alla. I den världen lever föreställningens Orfeus. Han har hittat en bandspelare med ett gammalt blandband i en skrothög. I en värld där all konst sedan länge rationaliserats bort kommer den till användning.

För denna föreställning byggdes en flod i teaterns asfaltsgolv.

Teatern gjorde ett kringarbete där målgruppen var unga vuxna.

Föreställningen spelades på dagtid för högstadiet/gymnasiet. Inför dessa tillfällen organiserade teatern en kväll för lärare som fick se en bit ur föreställningen och prata med regissör och teaterchef. Temat och den mytologiska grunden var det viktiga i arbetet gentemot skolorna. Eleverna fick berättelsen om ung kärlek, att våga lita på andra och sig själv. Lärarna fick antikens berättelse i modern tappning och kunde sedan applicera det inom flera ämnen. Eleverna erbjöds komma tillbaka med sina föräldrar eller en vän till rabatterat pris.

Teatern arbetade aktivt med Facebook och Instagram under perioden och fick upp spridningen på nätet, då alla i ensemblen också var med och jobbade med sociala medier. Teatern samarbetade med Dansens hus, Stockholms filmfestival och Morfar Ginko.

Publiken på Orfeus och publiken på Lilla scenen, var ofta samma målgrupp. Detta ledde till att Orfeuspubliken ibland stannade kvar för att se något på Lilla scenen och vice versa.

Spelperiod: 26 oktober – 2 december 2012

Medverkande

Läs mer om de medverkande.

Regi Sally Palmquist Procopé

Scenografi Mats Sahlström

Kostym Jonna Bergelin

Mask Linda Sandberg

Musik Stefan Johansson

Ljus Raimo Nyman

Ljud Daniel Douhan

På scen Karin Bengtsson, Janna Granström, Olle Jernberg, Lovisa Onnermark*, Alfred Tobiasson*

* Praktikanter från Teaterhögskolan i Malmö

Regiassistent Esse Hellberg

Kostymassistent Ida Erixon Johansson, Elsa Mellin

Scenografiassistent Henrik Georg Fredberg

Maskassistent Linda Goncalves

Ekonomi Yvonne Dymock

Biljettadministratör Petra Huisman

Snickare John Engberg

Tekniker Kim Sten

Teknisk samordnare Torbjörn Isaksson

Producent och marknad Thora L Norgård och Isabella Roos

Presscitat

“Det är bilder som etsar sig fast i minnet och inte liknar någonting annat på teatern just nu.” – SvD

”Med Lionel Richie förvandlad till svulstigt Hollywoodsoundtrack kan vi alla ställa frågorna om kärlek och förlust.” -DN

“Sekvensen i underjorden är suggestiv och surrealistisk, som en blandning av Pierre Jeunet och David Lynch.” – Aftonbladet

“…ensemblen är så skicklig att man har svårt att avgöra om ”Orfeus” är tragedi eller komedi – förmodligen bägge samtidigt: som allas vår verklighet. Hur det än är står Orionteatern för en uppsättning som är svår att inte omfamna.” – Tidningen Kulturen

“…den starka och kroppsliga kärleken mellan de unga tu är så helt gudomligt gestaltad.”   -Kulturnytt, Sveriges Radio

No items found.
Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.