Fredsvarietén

Fredsvarietén handlar om människor som är besatta av en dröm.

Köp biljetter
Premiär

2004-09-25

SPELTID

ÅLDER

Det blir en lustfylld hyllning till alla människor som kämpar och kämpar. I varieténs form förvandlas självmordsbombaren till en levande kanonkula och pacifisten har blivit en svärdslukare som bestämt sig för att sluka alla svärd på hela jorden.

Vi befinner oss i ett land i Östeuropa före kriget. Ett varietésällskap har bestämt sig för att skapa fred på jorden, men under repetitionerna stjäl någon deras fantasi och projektet urartar.

De flesta barn tror att det skulle kunna bli fred på jorden. ”Det är ju bara att sluta kriga!” Som vuxna lär vi oss att verkligheten är mer komplicerad än så. Men är den verkligen det? Det är ju vi som bestämmer.

Om alla människor trodde att det skulle kunna bli fred på jorden då skulle det bli det, det är jag övertygad om. Så stark är människans fantasi. Men vi manipuleras dagligen av ett högt politiskt och ekonomiskt spel och i vår fantasi bygger vi istället upp hotbilder, bilder av fiender vi måste skydda oss mot. Tillit byts mot rädsla och sedan handlar vi därefter. Och världen ser ut som den gör.

Vi måste våga drömma om en bättre värld. Vi måste lita på att det finns något som är sant att sträva efter. Att krig är krig och fred är fred. Vi får inte luras att tro något annat.

Medverkande

Läs mer om de medverkande.

Regi Stina Oscarson

Musik Olof Oscarson

Scenografi Lars Jansson

Kostym Lena Lindgren

Mask Susanne Åberg

Ljus Lena Hällström

På scen Linn Bergstam, Hedda Heiskanen, Viktoria Dalborg, Lena Strömdahl, Matias Salmenaho, Camaron Silverek, Jan Unestam. Erik Åberg

Presscitat

»Musiken genomsyrar föreställningen tillsammans med en stillsam humor och den poetiska pregnansen Stina Oscarson har när hon är som bäst.«  Aftonbladet

»…Viktoria Dalborg som får oss till total koncentration när hon likt en trapetskonstens Picasso tecknar fredens alfabet högt upp i ringen. I den bisarra och livsfarligt roliga restaurangscenen… …försök få en biljett«  DN

No items found.
Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.