Nyheter

Lars Rudolfsson tilldelas Stockholms stads hederpris i scenkonst 2024

Lars Rudolfsson tilldelas Stockholms stads hederpris i scenkonst 2024

Foto: Christopher Backholm

Stockholms stad delar varje år ut hederspris till personer som har stor betydelse för kulturlivet i Stockholm. I år går scenkonstens hederspris till Orionteaterns vd och konstnärlige ledare Lars Rudolfsson.

Publicerad

24.4.2024

– Jag är stolt och hedrad! Jag ser det inte bara som ett erkännande för mitt eget arbete, utan också för alla de konstnärer och medarbetare jag fått samarbeta med genom åren, säger Lars Rudolfsson.

Lars Rudolfsson var med och grundade Orionteatern 1983. Sen dess har han lett teaterns utveckling under långa perioder, med otaliga succéer i ryggen.

– Kulturutövarna lyfter Stockholm till att vara en inspirerande plats rik på konst och kreativitet. Det är med stor glädje Stockholms stad tar chansen och hyllar några av dessa nyckelpersoner, säger Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd i Stockholms stad.

Så här lyder Stockholms stads motivering:

Hederspriset i scenkonst: Lars Rudolfsson

Med den erfarnes visdom använder han sin naiva blick för att gestalta en komplicerad värld. Med lekens fulla engagemang, gränslös fantasi, kärlek och varsamhet ställer han de existentiella frågorna för en publik i livets alla åldrar. Med största förtroende för ensemblen är han en teaterman av yppersta kvalitet.

Under ett långt yrkesliv har han fyllt de riktigt stora scenrummen som Orionteatern, Cirkus och Kungliga Operan – till och med Hammarbyhamnen har varit spelplats för hans verk. Lars Rudolfsson kan konsten att visa det lilla i det stora, det storslagna i det dolda, det vemodiga och det glada.

Musiken är ständigt närvarande i hans uppsättningar, som den musiker han också är. Skrattmänniskan, Carmina Burana, Chess, Kristina från Dufvemåla, Hjälp sökes, och nu senast Titta Hamlet visar upp en enastående konstnärlig bredd. Succén VLMF kan uttydas vems lilla mössa flyger? eller vad lever man för? Eller ska vi idag säga: varför Lars måste firas? – för att han är scenkonstens hederspristagare!

Se samtliga hederspristagare på Stockholms stads hemsida.

Läs mer om Lars Rudolfsson och Orionteaterns historia i Karin Helanders jubileumsreportage, som publicerades i samband med Orionteaterns 40-årsfirande 3 december 2023.

Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.