fbpx

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina

Av Tone Schunnesson och Ragna Wei.

Ca 2 tim 30 min, inklusive paus.
Spelar 2 mars till 15 april 2023.

Emma Broomé som Anna Karenina

Emma Broomé som Anna Karenina (foto: Ivan Blanco)

Manus: Tone Schunnesson
Regi: Ragna Wei

Medverkande: Emma Broomé, Martin Luuk, Freddy Åsblom, Rafael Pettersson, Karin Li Körsbärsdal, Nadja Rosenberg

Scenografi: Ragna Wei och John Engberg
Kostym och mask: Sven Dahlberg
Mask: Cais-Marie Björnlod
Musik: Christopher Lancaster
Ljus: Raimo Nyman och Marta Khomenko
Ljud: Niklas Nordström
Projektioner: Johannes Ferm Winkler
Scentekniker: Kristofer Ahlfeldt
Koreografi: Lidia Wos

En samproduktion mellan Orionteatern och Riksteatern.

Mer info om skolbiljetter.

Berusande begär och brustna hjärtan

Hon är inte olycklig. Men inte heller lycklig. Visst finns det kärlek i Anna Kareninas äktenskap, bara inte den där euforiska, förjävliga, underbara och passionerade kärleken. Den som hon inte ens vet att hon saknar, innan hon träffar greve Vronsky och hela livet vänds upp och ned.

Den stora passionen drabbar dem och de inleder en förbjuden kärleksaffär. Anna fylls av liv, lust och längtan. Av svartsjuka, tvivel och kval. Hon som har make och barn, vad ska hon göra nu?

Det hon känner, det går bara inte att o-känna. Anna Karenina ställs inför ett ödesmättat val. Vad är priset för en passion så stark att varken hon själv, eller världen runt omkring, blir sig lik efter den?

 

Tone Schunnesson (foto: Märta Thisner)

Fritt efter Leo Tolstoy gör nu Tone Schunnesson (manus) och Ragna Wei (regi) en nytolkning av den klassiska berättelsen, som avslöjade de djupa motsättningar som fanns mellan äkta känslor och materiellt välstånd i det ryska societetssamhället.

Tidigare har duon samarbetat med en bejublad version av Charlotte Brontës Jane Eyre. Då som nu blir det ett intensivt och bildrikt språk, maximalistiskt och svulstigt, sentimentalt och storslaget, med krass komik.

Bokklubben om Anna Karenina

Som en del av förarbetet med föreställningen hölls en bokklubb med Tone Schunnesson och Ragna Wei under hösten 2021 och våren 2022.

Publiken hade möjlighet att uppleva hur en dramatisering växer fram och bidrog till att skapa Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina.

Bokklubben är ett led i Orionteaterns arbete med att bjuda in publiken till att delta i processerna som leder fram till en premiär.

”Detta är ett sätt för oss som teater att vara transparenta och bjuda in publiken att delta. Det är ett spännande och spretigt sätt att arbeta på. Vi tror på en mer öppen teater och hoppas att det här nya arbetssättet ska locka såväl trogen som ny publik till Orionteatern.” sa Helena Hammarskiöld när Orionteatern bjöd in till bokklubben.

0000