fbpx

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina

Av Tone Schunnesson och Ragna Wei.

I rollerna Emma Broomé, Martin Luuk, Freddy Åsblom, Rafael Pettersson, Karin Li Körsbärsdal och Nadja Rosenberg

Ca 3 tim, inklusive paus.
Spelar 2 mars till 15 april 2023.

Extra biljettsläpp 7 april 11.00!

En samproduktion mellan Orionteatern och Riksteatern.

Emma Broomé, Freddy Åsblom och Martin Luuk

Berusande begär och brustna hjärtan

Hon är inte olycklig. Men inte heller lycklig. Visst finns det kärlek i Anna Kareninas äktenskap, bara inte den där euforiska, förjävliga, underbara och passionerade kärleken. Den som hon inte ens vet att hon saknar, innan hon träffar greve Vronjski och hela livet vänds upp och ned.

Den stora passionen drabbar dem och de inleder en förbjuden kärleksaffär. Anna fylls av liv, lust och längtan. Av svartsjuka, tvivel och kval. Hon som har make och barn, vad ska hon göra nu?

Det hon känner, det går bara inte att o-känna. Anna Karenina ställs inför ett ödesmättat val. Vad är priset för en passion så stark att varken hon själv, eller världen runt omkring, blir sig lik efter den?

 

“…en makalös Emma Broomé, som med sin kropps alla uttryck härbärgerar och utstrålar hela det kaos som mötet med Vronskij försätter henne i. Hon är passionen, hungern och vanvettet, och inte minst i hennes röst får varje känsloskiftning, varje utbrott och varje aning om ett hotande uppvaknande – som måste avvärjas – sitt speciella, nakna uttryck. Stort skådespeleri.”

Recension: Tone Schunnessons storslagna “Anna Karenina” lämnar ingen oberörd — DN

 

Regissör Ragna Wei (foto: Tobias Walka)

Fritt efter Leo Tolstoj gör nu Tone Schunnesson och Ragna Wei en nytolkning av den klassiska berättelsen, som avslöjade de djupa motsättningar som fanns mellan äkta känslor och materiellt välstånd i det ryska societetssamhället.

Tidigare har duon samarbetat med en bejublad version av Charlotte Brontës Jane Eyre. Då som nu blir det ett intensivt och bildrikt språk, maximalistiskt och svulstigt, sentimentalt och storslaget, med krass komik.

Emma Broomé som Anna Karenina (foto: Arvida Byström)

Tone Schunnesson (foto: Märta Thisner)

Bokklubben om Anna Karenina

Som en del av förarbetet med föreställningen höll Tone Schunnesson och Ragna Wei en bokklubb på Orionteatern under hösten 2021 och våren 2022.

Publiken hade möjlighet att uppleva hur en dramatisering växer fram och bidrog till att skapa Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina.

Bokklubben är ett led i Orionteaterns arbete med att bjuda in publiken till att delta i processerna som leder fram till premiär.

”Detta är ett sätt för oss som teater att vara transparenta och bjuda in publiken att delta. Det är ett spännande och spretigt sätt att arbeta på. Vi tror på en mer öppen teater och hoppas att det här nya arbetssättet ska locka såväl trogen som ny publik till Orionteatern.” sa Helena Hammarskiöld när Orionteatern bjöd in till bokklubben.

Lars Rudolfsson om att sätta upp en nytolkning av Anna Karenina år 2023

Arbetet med Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina har pågått sen 2020. Sen dess har världsläget förändrats drastiskt med Rysslands invasion av Ukraina. Lars Rudolfsson, vd och konstnärlig ledare på Orionteatern, kommenterar valet att sätta upp en nytolkning fritt efter den ryska klassikern — parallellt med Hur känner du att du är rädd? som är skriven av ukrainska ungdomar under våren 2022.

Läs mer om Hur känner du att du är rädd?

 

“Vi sätter upp en nyskriven pjäs av Tone Schunnesson, fritt efter Anna Karenina, som på ett helt nytt sätt berättar en klassisk historia. Nya versioner av klassiska pjäser och romaner kommer alltid att finnas på teaterscenerna eftersom det är teaterns uppgift att hela tiden skriva om historien, vilket vi också gör med Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina.

Valet att sätta upp de ukrainska ungdomarnas pjäser är däremot ett politiskt val, en vilja att presentera nutidsdramatik med stark verklighetsanknytning. De unga dramatikerna har uttryckt uppskattning över att med sina aktuella pjäser få mäta sig med en klassisk kärlekshistoria, men det viktigaste för dem är att bli sedda, bli hörda, och vara en del av det Europa som fördömer den ryska invasionen i Ukraina.”

0000