Vems lilla mössa flyger

Om de små vardagliga gruffen och de stora existentiella frågorna.

Köp biljetter
Premiär

2008-02-23

SPELTID

1 tim 30 min

ÅLDER

Från 5 år

Hela Orionteaterns scen användes för att återskapa den fantastiska miljö som Barbro Lindgren byggt upp i sina böcker om Barnhans och hans vänner.

År 2007 fick Orionteaterns dåvarande chef, Lars Rudolfsson, ett förslag från författaren Barbro Lindgren om att göra teater av hennes trilogi om Barnhans och hans leksaker i den stora sandhögen. Resultatet blev familjeföreställningen Vems lilla mössa flyger.

Vems lilla mössa flyger hade urpremiär i samband med teaterns 25-årsjubileum 2008. Hela Orionteaterns scen användes för att återskapa den fantastiska miljö som Barbro Lindgren byggt upp i sina böcker. Ensemblen bestod dels av skådespelare och musiker som var med och startade Orionteatern 1983 och deltog i föreställningar som ”Skrattmänniskan”, ”Pygmalion” och ”Till Damaskus” och dels av skådespelare från mimkompaniet Projektor som medverkat i ”Barnkonventionen”, ”DC3” och i succén ”Cosi fan Tutte”.

Föreställningen belönades med Citypriset och Svenska Teaterkritikers Förenings pris för bästa barnföreställning 2008, blev utvald till Teaterbiennalen 2009 och en stor publiksuccé. Vems lilla mössa flyger är en dramatisering av Barbro Lindgrens 3 böcker om Barnhans och hans vänner Nöken, Stenkulan, Bisamråttan, Pinjekotten, Pricknallen, Röden, Farbrornallen, gummiapan Mack och elefanten Ellen.

När Orionteatern firade 30 år kom den kritikerrosade föreställningen Vems Lilla Mössa Flyger tillbaka och då fick en ny publik möjlighet att stifta bekantskap med ett oförglömligt gäng luggslitna leksaker som lever, dör och håller på med lite av varje däremellan. Där berättades ömsint och humoristiskt om de små vardagliga gruffen och de stora existentiella frågorna.

10 skådespelare och 30 ton sand fick återigen plats på teaterns stora scen och föreställningen spelades både för skolor och förskolor, och för allmänheten. Vems lilla mössa flyger blev lika uppskattad denna gång och lockade, liksom 2008 och 2009, även en stor vuxenpublik.

En filmatisering för SVT gjordes även av föreställningen.

Medverkande

Läs mer om de medverkande.

Regi Lars Rudolfsson

Foto Martin Skoog

Medverkande

Richard Ahlman, Pinjekotten

Anders Andersson, Farbrornallen

Lyda Flores Garcia, Pricknallen

Malin From, Stenkulan

Martin Hasselgren, Barnhans

Niklas Lindgren, Nöken

Bjarne Löwdin, Bisamråttan

Thomas Roos, Röden

Lena Strömdahl, Ellen

Per Sörberg, Mack

Presscitat

Från 2013:

»Fortfarande bäst … det blir inte mycket bättre än så här.«  Expressen

»vi tagna med storm … Detta var den bästa dagen i mitt liv!«  Barn i stan

Från 2008:

»Det är fantastisk teater.«  Dagens Nyheter

»Perfekt tonträff i Lindgrens värld«  City

»På pricken /…/ Regissören Lars Rudolfsson och ensemblen lyckas verkligen återskapa Barbro Lindgrens och illustratören Eva Erikssons absurdistiska barnbokstrilogi«  Aftonbladet

»Glöm den tappert framkrystade Loranga, Masarin och Dartanjang på Kungliga Operan. Det är på Orionteatern som Barbro Lindgrens skapelser får naturlig förlossning.« Expressen

»Orionteaterns Vems lilla mössa flyger har en alldeles egen ton, muntert vemodig, insiktsfullt tokig, storslagen och hemtrevlig«  Svenska Dagbladet

»Det är så här man önskar att all barnteater fick vara«  Kulturnyheterna, SVT

No items found.
Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.