Nyheter

Orionteatern firar 40 år med Tone Schunnesson, Barbro Lindgren och Lars Rudolfsson

Orionteatern firar 40 år med Tone Schunnesson, Barbro Lindgren och Lars Rudolfsson

Foto: Riksteatern

Publicerat december 2022. Orionteatern fyller 40 år och firar med en jubileumsrepertoar 2023. Tone Schunnesson och Ragna Wei gör en nytolkning av Anna Karenina. Studenter från Stockholms konstnärliga högskola...

Publicerad

6.9.2023

Orionteatern fyller 40 år och firar med en jubileumsrepertoar 2023. Tone Schunnesson och Ragna Wei gör en nytolkning av Anna Karenina. Studenter från Stockholms konstnärliga högskola spelar scener skrivna av ungdomar i krigets Ukraina. Lars Rudolfsson, som var med och grundade Orionteatern 1983, gör storskalig barnteater av Barbro Lindgrens Titta Hamlet.

– Orionteatern, med sitt oömma scenrum, har alltid varit en plats för stora uttryck. Repertoaren 2023 genomsyras av motsättningar. Mellan krigande stater, mellan passionerade kärlekspar, mellan kunglig makt och barnets oskuld. Men också av en blick på världen, genom historien, nuet och framtiden, säger Lars Rudolfsson, vd och konstnärlig ledare på Orionteatern.

Tone Schunnesson gör under våren en nytolkning av Leo Tolstoys Anna Karenina, i regi av Ragna Wei. De har tidigare samarbetat med en bejublad uppsättning av Jane Eyre och gör nu en berättelse om begär och brustna hjärtan, där de djupdyker i Anna Kareninas psyke i hopp om att förstå drivkrafterna hos Tolstoys ikoniska kvinnogestalt. I rollerna ser vi bland andra Emma Broomé och Martin Luuk.

– I vår version fokuserar vi på triangelrelationen mellan Anna, älskaren Vronskij och maken Karenin, som alla upplever att underlaget för deras sätt att leva rycks bort när passionen uppstår mellan Anna och Vronskij. Anna vill uppleva gränslöshet, frihet, total samhörighet. När det drabbar får det kosta allt, känner hon, men har ingen aning om vad det faktiskt kommer att kosta, säger Ragna Wei, regissör.

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina är en samproduktion mellan Orionteatern och Riksteatern med urpremiär 2 mars 2023 på Orionteatern. Biljetter släpps idag 8 december.

Under samma period ges Hur känner du att du är rädd? En föreställning baserad på korta pjäser av ungdomar i Ukraina i åldrarna 15-21 år, som under våren 2022 haft digitala möten två gånger i veckan för att lära sig grunderna i att skriva dramatik, mitt under pågående krig. Pjäserna gestaltas av 14 skådespelarelever från Stockholms konstnärliga högskola, fyra skådespelare från Orionteaterns forna ensemble och den ukrainska cellisten Anna Nuzha.

– I pjäserna finns sorg, överlevnadshumor och drastiska ögonblicksbilder parade med en absurd känsla av overklighet. Telefonsamtal mellan föräldrar och barn på flykt och drabbande sekunder av ovisshet när människor tränger sig ned i tunnelbanan för att söka skydd. Alla texter är starkt influerade av Rysslands invasion och den plågsamma ovisshet som följt i dess spår, säger Lars Rudolfsson.

Hur känner du att du är rädd? är ett samarbete med Actors Lab i Ukraina och Laura J Cahill i New York. Urpremiär 20 mars 2023 på Orionteaterns lilla scen. I samband med varje föreställning får publiken möta de unga dramatikerna i videoklipp där de presenterar sig själva och sitt arbete. Publiken får även delta i livesamtal med Actors Lab i Kiev.

Orionteatern största jubileumsatsning 2023 blir Titta Hamlet av Barbro Lindgren och Anna Höglund, regisserad av Lars Rudolfsson. När teatern firar 40 år hösten 2023 återvänder man till Barbro Lindgrens värld. Orionteatern har flera gånger samarbetat med den prisade författaren och den här gången tar man sig an det största av alla dramer och den minsta av alla böcker, pekboken Titta Hamlet.

Hela teatern används som spelplats. En ensemble som består av mimare och skådespelare förverkligar pekbokens mysterier och grymma skeenden på scenen. Lars Rudolfsson, som är en av Orionteaterns grundare, kommer tillbaka till teatern som vd, konstnärlig ledare och regissör detta jubileumsår. Rudolfsson ledde Orionteatern åren 1983-1992 samt 2002-2015 och skapade då flera klassiska uppsättningar som Pygmalion, Kvinnornas decamerone och Vems lilla mössa flyger.

Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.