Nyheter

Lydia Flores Garcia och Nina Irendotter tilldelas Bennypriset 2024

Lydia Flores Garcia och Nina Irendotter tilldelas Bennypriset 2024

Lydia och Nina i Titta Hamlet. Foto: Christopher Backholm

Bennypriset är ett årligt pris om 100 000 kronor till kulturskapare som i Benny Fredrikssons anda drivs av en stark passion för konsten och för att nå ut brett. Lydia Flores Garcia och Nina Irendotter tilldelas årets pris för sina tolkningar av Hamlet och Ofelia i Titta Hamlet på Orionteatern.

Publicerad

23.8.2024

– Vi är båda jätteglada över att tilldelas pris för den scenkonst vi gör och för det långa och fantastiska samarbete vi har med Orionteatern och Lars Rudolfsson i spetsen, säger pristagarna.

Motiveringen lyder:

Senaste året har något makalöst hänt på Orionteaterns scen. En sublim kombination av kropp, mim, skådespeleri och skönhet möter en publik i alla åldrar när Barbro Lindgrens Shakespearetolkning får nytt liv i Titta Hamlet! Från första stund fångar föreställningen ett stillsamt allvar – personifierat i Lydia Flores Garcia & Nina Irendotters gestaltning av Hamlet och Ofelia. De ÄR sina roller, och skapar ett förunderligt band till både publik och historien. Lydia Flores Garcia & Nina Irendotter förmedlar längtan, rädslan och ensamheten i Shakespeares klassiska drama – men också glädjen i att hitta varandra, i att skoja och busa. En föreställning och, framför allt, två aktörer som verkar helt i Bennys anda!

Priset, som delas ut vid en ceremoni på Kulturhuset Stadsteatern den 19 september, finansieras gemensamt av Kulturhuset Stadsteatern och Benny Fredrikssons hustru Anne Sofie von Otter.

– ”Titta Hamlet” är en av de bästa föreställningar jag har sett i hela mitt liv. Det är förstås en helhet, men utan dessa två – Hamlet och Ofelia – hade det aldrig blivit så. De är närvarande och helt utan distans. Publiken är trollbunden från första stund. Vad som händer i det rummet är högst märkvärdigt, säger Ann Sofie von Otter till DN.

Sedan tidigare står det klart att Titta Hamlet återvänder med ännu en spelperiod hösten 2024. Publiksuccén listades av DN som en av 2023 års bästa föreställningar och valdes ut till Bibu 2024 – scenkonstbiennalen för barn och unga.

Biljetter till Titta Hamlet.

Vi använder cookies för webbplatsanalys och marknadsföring. Läs mer i vår integritetspolicy.