fbpx

Urpremiär för nyskrivet röstverk av Mariam The Believer

Urpremiär för nyskrivet röstverk av Mariam The Believer
2020-09-24 Lisa Peterson-Berger

Urpremiär för nyskrivet röstverk av Mariam The Believer 

The Wishing Well – så lyder titeln på Mariam The Believers nyskrivna sångcykel. Den 13 november har verket, som i gränslandet mellan musik och poesi utforskar människans längtan och djupaste önskningar, storslagen urpremiär på Orionteatern.
Bakom Mariam The Believer står Mariam Wallentin, en artist och konstnär som vågar och berör och som med stort hjärta och eftertänksamhet behandlar såväl personliga som allmänmänskliga ämnen. The Wishing Well har arbetats fram under två år och liksom tidigare musik skapad av Mariam Wallentin reflekterar den kring vad mod och frihet är. En tematik som i verket berättas med naturen som ständigt närvarande språkdräkt.

Naturen i förändring, kroppen som själens pansar och det stora omfamnade men också sårbara havet har inspirerat mig i skrivandet, liksom Meredith Monk´s musikperformances, Yoko Onos “Cut Piece”, Louise Bourgeois bronsskulpturer och Virginia Wolf´s klassiker “Vågorna, säger Mariam Wallentin.

Resultatet är en omslutande musikföreställning med starka visuella element av ljus, video och rörelser. Konserten framförs av Mariam The Believer tillsammans med Wallentin Vokalensemble och musiker.

— Det känns underbart att ha premiär på en så levande och öppen plats som Orionteatern. Det här året när världen är ovanligt tyst och oviss, känns det privilegierat men också extra viktigt, att hålla musiken och skapandet levande. Jag är så väldigt glad och pirrig över att få att få möta publik live igen, att få samlas för en stund och få dela något tillsammans, säger Mariam Wallentin.

Mariam Wallentin har sina musikaliska rötter i improvisation, pop och soul och har genom sin karriär ingått i ett flertal mångfacetterade samarbeten; Mariam är halva Wildbirds and Peacedrums och en av kompositörerna i storbandsjazzexplosionen Fire! Orchestra. Hon har bland annat jobbat med band som Deerhof och Konono no 1, med körer och symfoniorkestrar, fått grammisnomineringar, Manifestpris och vunnit Jazzkatter, turnerat med St Vincent, Lykke Li och Arcade Fire, framträtt för Björk och varit med i en experimentell opera av Ben Frost. Med sitt kompromisslösa förhållningssätt till musik startade Mariam Wallentin soloprojektet The Believer, för att fokusera sitt uttryck in i ett mer poporienterat projekt.

Biljettsläpp 25 september kl 10.00

Speldatum:
13 Nov 20.00 (premiär)
14 Nov 20.00

Artister:
Mariam Wallentin ­– Sång & komposition
Sofia Jernberg – Sång
Lindha Kallerdahl – Sång
Katinka Fogh Vindelev – Sång
Anja Tietze Lahrmann – Sång
Andreas Werliin – Slagverk
Tomas Hallonsten – Keyboards
Alexander Zethson – Keyboards / piano
Scen, ljud och ljus:
Josefin Hinders – Scenograf
Daniel Rejmer – Ljuddesign
Karl Svensson – Ljusdesign
Virpi Pakhinen – Koreografiöga
Nemo Stocklassa Hinders – Video
Linn Persson – Kostym

Produktion   
Efwa-Wiktoria Ewik Rodell och Birna Bolladóttir Wallin – Producent, Bohm Bohm Room
Emelie Bergbohm – VD, Bohm Bohm Room
Sara Törn – Producent, Vara konserthus

Detta är en samproduktion producerad av Bohm Bohm Room med residensstöd av Vara Konserthus samt med stöd av Musikverket och Kulturrådet. Musiken kommer att ges ut på skiva under 2021.

Presskontakt Orionteatern
Lisa Peterson-Berger
lisa@orionteatern.se

Presskontakt Vara Konserthus
Sara Törn
sara.torn@varakonserthus.se