Rannsakningen PM 160826

Rannsakningen PM 160826
2016-08-26 Orionteatern

Nadja Weiss regisserar Peter Weiss Rannsakningen, premiär på 100-årsdagen

Den 8 november skulle Peter Weiss ha fyllt 100 år. Samma dag har en av hans mest kända pjäser Rannsakningen premiär på Orionteatern, i regi av hans dotter Nadja Weiss.

Rannsakningen är skriven av Peter Weiss och bygger på protokoll från Auschwitzrättegångarna i Frankfurt am Main 1963–65.

– Att regissera något av Peter har inte varit en självklarhet, men Rannsakningen kunde jag inte motstå, säger regissören Nadja Weiss. Den utmanar mig både konstnärligt och politiskt. Jag vill berätta om konsekvensen av ett rasistiskt och nationalistiskt samhälle och ställa frågan om varje människas ansvar. Det som hände då är på många sätt skrämmande likt det som händer idag. Det går inte att omvandla de tilltalade i Auschwitzrättegångarna till monster, även om man gärna vill göra dem omänskliga, men de var människor mitt ibland oss och dessvärre finns det sådana människor fortfarande och har alltid funnits.

Den svensk-tyske författaren, regissören och konstnären Peter Weiss är en av 1900-talets viktigaste kulturpersonligheter och intellektuella. Han föddes i Tyskland och kom som judisk flykting till Sverige 1938. Den 8 november skulle han ha fyllt 100 år. Nadja Weiss är skådespelare på Dramaten men har på senare år regisserat ett flertal uppsättningar på Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern.

Uppsättningen är ett samarbete mellan Dramaten och Orionteatern och i rollerna som vittnen, tilltalade, domare, försvarare och åklagare syns Filip Alexanderson, Danilo Bejarano, Maia Hansson Bergqvist, Thérèse Brunnander, David Book, Carl-Magnus Dellow, Magnus Ehrner, Peter Engman, Marall Nasiri, Pierre Wilkner, Viktor Sköld och Hannes Fohlin. Medverkande musiker är violinist Anna Lindal.

Presskontakt: Sofia Johansson