fbpx

På spaning efter den tid som flytt PM 181213

På spaning efter den tid som flytt PM 181213
2018-12-13 Lisa Peterson-Berger

Orionteatern sätter upp På spaning efter den tid som flytt
av Marcel Proust, läst av Nina Jeppsson och Maja Salomonsson

Orionteatern ger sig i kast med den vansinniga uppgiften att dramatisera Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt i sju delar till en scenmonolog. Regissören Maja Salomonsson och skådespelaren Nina Jeppsson gör en intensiv djupdykning i romansviten som få kommit igenom men som alla borde ha läst.

Eftersom nu en viss kulturklubb i Stockholm gått i graven och så också deras återkommande högläsning av På spaning, tycker Orionteatern att det är dags att ta över stafettpinnen.

På spaning efter den tid som flytt är ett av världslitteraturens mest monumentala romanepos. Berättarjaget tar i första delen den beryktade tuggan av madeleinekakan och färdas i samma stund tillbaka till sin barndom.

Visst handlar det om att minnas, men det är också en lovsång till nuet, en sonat, en gothisk katedral, en modernitetsmaskin, en konstfilosofisk föreläsning, ett svartsjukedelirium, ett kåtslag, ett toalettklotter, en spionthriller,  en återförtrollning av världen… Och mycket, mycket mer. Vår utgångspunkt är omöjligheten att sammanfatta På spaning efter den tid som flytt. Vi har sedan i somras läst, älskat, hatat, haft tråkigt, skrattat och fått träningsvärk i armarna av att bara hålla boken uppe. Det är hela den läsupplevelsen, inte bara berättelsen i sig, utan det tillstånd du försätts i när du läser som vi ska transponera till en scenföreställning. Vi ska med Prousts egna ord och genom vår gestaltning försöka fånga hans universum.”
Nina Jeppsson & Maja Salomonsson

Nykomponerad musik av Kent Olofsson, Mats Sahlströms scenografi och projektioner, Johanna Mårtenssons kostym, koreografier av berlinbaserade Andriana Seecker och det råa rummet i Orionteaterns gamla verkstadslokaler kompletterar Proust ord och blir tillsammans en visuell hyllning till det sinnliga.
Premiär på Orionteatern 23 mars 2019

Manus & regikoncept Maja Salomonsson och Nina Jeppsson
Med Nina Jeppsson
Regi Maja Salomonsson
Scenografi Mats Sahlström
Komposition Kent Olofsson
Koreografi Andriana Seecker
Kostym Johanna Mårtensson
Ljusdesign Raimo Nyman

Presskontakt 
Lisa Peterson-Berger
0702-789017
lisa@orionteatern.se