fbpx

Nationalparken PM 190307

Nationalparken PM 190307
2019-03-03 Lisa Peterson-Berger

Nationalparken – folkmusik och naturlyrik om begravningen av en gammal gran

Gänget bakom succéshowen Fäboland är tillbaka med en ny musikfylld föreställning med både nyskriven och traditionell folkmusik. Denna gång handlar det om skogen, om människorna som slåss om den, de som bor i den och de som drömmer om den. Föreställningen Nationalparken är skapad av några av Sveriges bästa folkmusiker Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén och den hyllade poeten Jonas Gren, regi av Lisa Färnström.

Nationalparken handlar om begravningen av världens äldsta gran Old Tjikko. Med utgångspunkt i det 10 000 åriga trädet berättar ensemblen med hjälp av musik och poesi om vår tids stora fråga: relationen mellan människan och naturen.

– När man tänker på planeten och framtiden öppnar det sig ett slukhål i själen. Hur ska man reagera på det? Medan tonåringar över hela världen skolstrejkar och politiken mest tuffar på som vanligt, begraver vi naturen på scen. Föreställningen vill skapa ett rum för att få sörja. Vi människor känner massa saker inför skogen, framtiden, klimatet, vintern och världen. Nationalparken vill samla dessa enorma frågor i en föreställning där vi tillåts både skratta och gråta. Vi utlovar ingen lindring av klimatångesten, men däremot att ta samtiden på djupaste allvar utan att låta bli att skämta, säger ensemblen.

Nationalparken har urpremiär i Surahammar 12 mars och kommer till Orionteatern 26 maj.

Medverkande
Sara Parkman
Samantha Ohlanders
Hampus Norén
Jonas Gren 

Konstnärligt team
Av Sara Parkman, Hampus Norén, Samantha Ohlanders, Jonas Gren 
Text Sara Parkman, Jonas Gren
Musik Sara Parkman, Samantha Ohlanders, Hampus Norén
Regi Lisa Färnström
Scenografi, ljussättning och video Markus Granqvist
Kostymdesign och design av huvudbonader Agnes Östergren
Maskdesign och tillverkning av huvudbonader Emelie Henriksson

Nationalparken är ett gästspel från Riksteatern. För mer information samt turnéplan:
https://www.riksteatern.se/forestallningar/nationalparken