fbpx

Iiris Viljanen tonsätter drömspel inspirerat av folktrons väsen

Iiris Viljanen tonsätter drömspel inspirerat av folktrons väsen
2022-01-19 Christopher Backholm
Iiris Viljanen i Det vilda

Hyllade musikern Iiris Viljanen står på scen i Sally Palmquist Procopés feberdrömska föreställning om folktrons väsen och människans relation till naturen. Storslagen kostym och en tio meter hög skog ramar in Det vilda, som har urpremiär på Orionteatern 3 mars 2022.

I Det vilda får vi följa en människa som lämnar civilisationen och flyttar långt ut till skogs i jakten på ”ett sannare liv” — men skogen är större än hon kunnat ana och visar sig bära på hemligheter. I ett försök att förstå, kontrollera och dokumentera det vilda lockas hon djupare och djupare in i dess mörker.

Medverkar på scen gör bland andra musikern och låtskrivaren Iiris Viljanen, som även skriver ny musik till föreställningen tillsammans med Stefan Johansson. Förra året tilldelades Iiris Viljanen en Grammis för albumet “Den lilla havsfrun” och hyllades stort för hennes målande texter och karaktärsfyllda ljudbild.

Temat är väldigt inspirerande för mig. Besjälad natur finns ofta med i mina egna låtar och historier, där också djur har viktiga roller. Så det känns väldigt fint att få utforska detta ämne i en hel föreställning, som något större, tillsammans med alla otroliga konstnärer som arbetar på Orionteatern, säger Iiris Viljanen.

Föreställningen tar avstamp i att allt fler vill rycka upp sina rötter och bosätta sig närmare naturen. Längtan efter ett mer genuint liv ökar hos många. Men vad är den här längtan grundad i? Vad är det som lockar oss bort från städerna och drar oss djupare och längre in bland träden?

Vi beforskar, nyttjar och tror oss kunna kontrollera naturen. Kanske behöver vi ett mer irrationellt och känslosamt förhållningssätt till den, för att bättre värna om vår omgivning? Kanske kan folktrons väsen hjälpa oss med det? säger regissören Sally Palmquist Procopé.

Mats Sahlström och Jonna Bergelin står för föreställningens visuellt storslagna scenografi och kostym, som vi får en glimt av i lanseringsbilden. Praktfulla väsen lockas ut ur de djupa skogarna och tar plats bland tio meter höga träd i skogen som byggs på Orionteaterns scen.

Det vilda har urpremiär 3 mars 2022 och spelar till och med 10 april. Biljetter finns på orionteatern.se.

Medverkande: Astrid Kakuli, Iiris Viljanen, Olle Jernberg, Sofia Bach

Regissör: Sally Palmquist Procopé
Scenografi: Mats Sahlström
Kostymdesign: Jonna Bergelin
Musik: Iiris Viljanen & Stefan Johansson
Ljusdesign: Raimo Nyman

Orionteatern är ett hus för formstark experimenterande scenkonst. Här får scenkonstens olika komponenter turas om att bre ut sig och ta plats, element som i traditionell teater ofta är underställda texten. Teatern huserar i en verkstadsbyggnad från 1929 på Katarina Bangata 77 i Stockholm.

Pressbilder: www.orionteatern.se/press
Föreställningssida: www.orionteatern.se/arkivet/det-vilda

Mer information:

Christopher Backholm
Kommunikatör, Orionteatern
christopher@orionteatern.se
076-307 73 15