fbpx

Hans och Greta PM 190605

Hans och Greta PM 190605
2019-06-09 Lisa Peterson-Berger

Dramatens Hans och Greta får nypremiär på Orionteatern

Martina Montelius version av Bröderna Grimms Hans och Greta sätts nu upp igen på Orionteatern, fem år efter urpremiären på Dramaten 2014. För regi står Sally Palmqvist Procopé. Nypremiär den 19 oktober.

Hans och Gretas föräldrar har inga pengar. Så nu har de bestämt att de ska lämna Hans och Greta att dö i skogen. Men Hans och Greta tänker fortsätta leva! En hjälpsam duva tipsar om en tant som har ett hus byggt av godis och älskar barn.  Det visar sig att hon älskar att äta barn. Men Hans och Greta ger aldrig upp.

Martina Montelius version av Bröderna Grimms klassiska saga är osentimental, rolig och lite kuslig. Det är en berättelse om att växa upp utan pengar till glass på utflykten, om syskonskap och om hur beroende föräldrar är av sina barn.

Efter närmare åttio föreställningar på Dramaten ska det bli fantastiskt att åter få sätta upp Martinas version av Hans och Greta. Den är svart och rå, rolig och trösterik. Samtida och tidslös på samma gång. Och denna gång på hemmaplan – Orionteatern. Med oss har vi en helt ny ensemble som jag ser mycket fram emot att få jobba med, säger regissören Sally Palmquist Procopé.

Sally Palmquist Procopé har tidigare satt upp Lilla stormen på Unga Dramaten kärleken? Hon har varit verksam på UngaTur/Turteatern, har arbetat för Malmö Opera och Kungliga Operan och är idag teaterchef på Orionteatern.

Martina Montelius är dramatiker, regissör och konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra. Av hennes verk har Unga Dramaten tidigare satt upp bland annat Mira går genom rummen 2011, som hon både skrev och regisserade och Ensam och Esmeralda 2016.

Sagt i pressen om Hans och Greta:
“en hejdundrande teatral smällkaramell för alla från sju år” SvD
“Det här är en underbar uppsättning” DN
“Grimm grymt uppdaterad” Expressen

Ett samarbete mellan Unga Dramaten och Orionteatern. Rekommenderas från 7 år.

Medverkande:
Helena Lindegren
Olle Jernberg
Lisa Larsson
Erik Magnusson

Manus: Martina Montelius
Regi: Sally Palmqvist Procopé
Scenografi: Mats Sahlström
Kostym: Jonna Bergelin
Mask och peruk: Veronica Liljeblad (originaluppsättning)/Linda Sandberg (Orionteatern)
Musik och ljuddesign: Stefan Johansson
Ljusdesign: Raimo Nyman

Hans och Greta, nypremiär 19 oktober, Orionteatern.

Presskontakt på Orionteatern
Lisa Peterson-Berger
lisa@orionteatern.se
070-2789017