Hålet PM 170510

Hålet PM 170510
2017-05-10 Gita Mallik

Tio kaniner och Mattias Fransson från Klungan på Orionteatern

Mattias Fransson, en av medlemmarna i humorgruppen Klungan, skriver, regisserar och medverkar i Orionteaterns höstpremiär Hålet. En humorsaga om ett hål i skogen, okända världar och ondska i glesbygd. Medverkar gör även Jens Sjögren, Kristiina Viiala och Helena Lindegren. Och 10–12 kaniner.

På en oansenlig plats långt inne i en skog finns ett hål. Ingen har märkt det, ingen har sett det. Nu börjar det hända saker vid hålet. Folk som bor nära hålet säger att de sett vissa komma upp ur hålet. Kommunen gör en strategi och skickar ut en av sina anställda för att ha hålet under uppsikt.

– Det är nåt med å gräva hål. Jag får skriva en pjäs som handlar om att det kommer upp folk ur jorden. Det är en mellanstadietematik som jag alltid har älskat, säger Mattias Fransson. Hålet en berättelse om skogen, okända världar och ondska i glesbygd. Om en oansenlig plats i Västerbottens inland går från att vara betydelselös till att bli värdefull, vad skulle hända med människorna som bor där? Och om vi plötsligt fick möjligheten att möta folk som kom från en helt okänd värld, vad skulle vi fråga?

Hålet är en humorsaga som kretsar kring en enda sak. Ett hål i skogen. Hålet skrivs och regisseras av Mattias Fransson, som även medverkar i föreställningen. Mattias Fransson är en av medlemmarna i humorgruppen Klungan och medskapare av Mammas nya kille. Urpremiären av Hålet blir på Orionteatern den 13 oktober 2017.

Jens Sjögren är en av de medverkande. Han har tidigare synts i filmer som Vuxna människor och Varannan vecka och tv-serien Söder om Folkungagatan. På TV har han synts som programledare i Superklasse och Stor i japan. Medverkar gör även Kristiina Viiala som är dansare och skådespelare. Hon har tidigare arbetat ihop med Mattias Fransson i föreställningarna Kunskapsluckan och Husbil. Just nu är Kristiina Viiala aktuell i Gunilla Heilborns The wonderful and the ordinary. Helena Lindegren, skådespelare, är också en av de medverkande. Hon har varit verksam på Västerbottensteatern, Profilteatern i Umeå, Jämtlands länsteater och de senaste tio åren på Stockholm Improvisationsteater.

Hålet
Av: Mattias Fransson
Regi: Mattias Fransson
Konstnärligt bollplank, hjälpregi, och medskapare av idébygge: Jens Sjögren
Medverkande: Mattias Fransson, Jens Sjögren, Kristiina Viiala, Helena Lindegren
Scenografi och ljus: Markus Granqvist
Kostym och mask: Lena Lindgren
Musik: Frida Johansson

Premiär 13 oktober 2017 på Orionteatern

Presskontakt: Sofia Johansson, 073–673 07 96, sofia.johansson@smallworld.se