fbpx

DET RASAR – en kollektiv sorgeakt med Dramalabbet PM 171107

DET RASAR – en kollektiv sorgeakt med Dramalabbet PM 171107
2017-11-07 Sofia Johansson

Kollektiv sorgeakt med Dramalabbet efter nyår

Dramalabbet gästspelar på Orionteatern med en kollektiv sorgebearbetning, en gemensam reningsakt baserad på människors mest smärtsamma ögonblick. Föreställningen DET RASAR- en kollektiv sorgeakt är inspirerad av Sophies Calles konstprojekt Exquisite Pain och har premiär 20 januari.

Dramalabbet har uppmanat människor att skicka in smärtsamma minnen och fått in ett 30-tal personliga berättelser som ligger till grund för föreställningen.

– Vi hänger oss åt sorgen, åt de mest plågsamma minnena. Vi ältar våra svåraste stunder tills de slutar att göra ont, säger regissör Katja Seitajoki. Även om vi är utsatta vägrar vi ofta erkänna det och håller masken, uppför oss som den starka. Men kanske är det då när vi vågar visa hela vår trasighet och slutar bita ihop som riktig förändring kan ske. Det kräver mod att blotta sin sårbarhet och att älta är för oss en process som frigör smärtan. Genom att visa det mest sköra kanske vi kan mötas och ge stöd åt varandra. Så förbered er på stora känslor och massbearbetning i grupp.

Föreställningen inspireras av konstnären Sophie Calles bok Exquisite Pain, där hon återupprepar en kärlekssorg inför vänner och tillfälligt bekanta som i utbyte berättar om sina sorger. De plågsamma berättelserna kommer att ges en fysisk gestaltning, ackompanjeras av smäktande ballader och visualiseras i bilder av fotograf José Figueroa. Katja Seitajoki är verksam regissör, scenkonstnär och scenograf som ofta arbetar tvärkonstnärligt i sina konstprojekt.

DET RASAR – en kollektiv sorgeakt
Av Dramalabbet – Sveriges scen för ny dramatik.
Premiär 20 januari på Orionteatern
Koncept, regi och scenografi: Katja Seitajoki
Manus: Alexandra Loonin
Medverkande: Py Huss-Wallin, Josephine Wistedt
Fotograf: José Figueroa
Ljusdesigner: Ronald Salas
Presskontakt: Katharina Lind, producent@dramalabbet.com Mobil: 073-6549815
www.dramalabbet.com www.orionteatern.com