fbpx

Charlotta Öfverholm hyllar den mogna dansaren när föreställningen In a Cage of Light och filmen Checking Out får urpremiär på Orionteatern

Charlotta Öfverholm hyllar den mogna dansaren när föreställningen In a Cage of Light och filmen Checking Out får urpremiär på Orionteatern
2021-11-04 Denita Björnsrud
Charlotta Öfverholm hyllar den mogna dansaren i ett expressivt verk om tillit och om hur vi omprövar relationen med oss själva i takt med att vi förändras. Med starka karaktärer och levande musik bjuder hon på både humor och mörker. Föreställningen In a Cage of Light har urpremiär på Orionteatern den 5 januari 2022.

Vi tenderar att lita på det förutsägbara — men hur mycket tillit krävs för att få vara oförutsägbar? En scenkonstnär som hela livet stått i rampljuset tvingas omvärdera tilliten till kroppens egna förmåga och ompröva relationen med sig själv. Om man byggt sin självbild i en bur av scenljus, vågar man lita på att den är intakt när lamporna släcks?

Tillsammans med Jordi Cortes, Tobias Hallgren och Lauri Antila intar Charlotta Öfverholm Orionteatern med dans, text och levande musik som bjuder på tvära kast mellan humor och mörker.

In a Cage of Light är skapad av Charlotta Öfverholm tillsammans med koreografen och dansaren Jordi Cortes, som båda ingått i det banbrytande kompaniet DV8 Physical theatre lett av regissören Lloyd Newson. Öfverholm och Cortes har gjort föreställningen exklusivt för Orionteaterns scenrum.

I över 30 år har Öfverholm skapat sina egensinniga produktioner som turnerat världen över. Hon har en lång internationell karriär i bagaget och har jobbat med kompanier som DV8 Physical Theatre i London, Complexions och Bill T Jones i NYC. Hon har haft återkommande uppdrag i Tyskland, Prag, Paris, Barcelona och Stockholm och har jobbat med koreografer som Björn Elisson, Dorte Olesen och Benke Rydman.

Inom projektet Age on Stage producerar Öfverholm internationella produktioner med dansare i en ålder över normen, workshops för personer över 65 år, forskning och festivaler. Allt med fokus på ålder och dans.

Jag startade projektet Age on Stage för att hylla erfarenhet och ifrågasätta gamla normer inom dansvärlden. Jag vill ge plats till och hylla äldre dansare som slutat dansa på grund av hur arbetsmarknaden ser ut. Nu har projektet pågått i 6 år och det är fantastiskt att se att branschen börjar förändras. Nu ser jag mer och mer äldre dansare på scenerna och jag hoppas att alla åldrar till slut kan representeras på samma scen.” säger Charlotta Öfverholm, koreograf och dansare. 

Age of Stage är en del av EU-projektet DANCE ON, PASS ON, DREAM ON — ett samarbete mellan nio internationella danskompanier som syftar till att motverka åldersdiskriminering inom dansvärlden.

Projektet ska bland annat utforska hur dansare kan vara verksamma på ett mer hållbart sätt, utforska hur kunskap kan föras vidare mellan dansgenerationer och bjuda in äldre dansare till att uttrycka sig och fortsätta röra på sig genom gemensamma workshops och lokala kurser.

I workshopen Age on Stage 65+ får personer över 65 år undersöka rörelsen i sin egen kropp och hur man kan uttrycka sig genom den. Workshopen har körts på Orionteatern under hösten 2021 och fortsätter våren 2022. Läs mer och boka plats: www.orionteatern.se/charlotta-ofverholm-age-on-stage/

Föreställningen In a Cage of Light inleds med den surrealistiska filmen Checking Out. Filmen utspelar sig på ett hotell där gästerna misstänkliggörs för ett brott som utreds av en detektiv — men utredningen kompliceras av en bristande tilltro till detektivens egna sinnesintryck. 

In a Cage of Light har urpremiär 5 januari och spelar till och med 9 januari.

Biljetter finns på orionteatern.se/kalendarium.

IN A CAGE OF LIGHT, föreställning

Koreografi och regi: Charlotta Öfverholm och Jordi Cortes
Kompositör och musiker: Lauri Antila
Ljusdesign: Tobias Hallgren
Regiöga: Carina Nildalen
Trapets: Jacob Westin
Mask: Catharina Lundin
Kostym: Maria Lundqvist
Kostym originalidé: Linda Öhrn

På scen: Tobias Hallgren, Jordi Cortes, Lauri Antila, Charlotta Öfverholm

CHECKING OUT, film

Av: Charlotta Öfverholm
Koreografi, regi och manus: Charlotta Öfverholm
Filmfoto och redigering: Anders J. Larsson
Assisterande fotograf: Andreas Fred
Ljudtekniker: Mia Kaasalainen
Ljudmix: Petter Berndalen
Komposition: Lauri Antila
Dramaturgi: Carina Nildalen
Kostym: Linda Öhrn och Elle Kunnos de Voss
Runner och dokumentärt foto: Fabian Kriese
Originalidé för scen: Charlotta Öfverholm och Elle Kunnos de Voss

Medverkande: Magnus Krepper, Elena Fokina, Tobias Hallgren, James Friedman, Lauri Antila, Charlotta Öfverholm, Jan Alpsjö, Lars Hällegård, Elna Fagerberg, Anita Berger, Eva Broms

Inspelat på Konsthallen Meken, Smedjebacken i Dalarna och Scalateatern i Stockholm.

 

Pressbilder: www.orionteatern.se/press

Pressförfrågningar:

Christopher Backholm
Kommunikatör, Orionteatern
christopher@orionteatern.se