fbpx

Vems lilla mössa flyger

Om de små vardagliga gruffen och de stora existentiella frågorna.

I Rödens kartongskola lär sig Nöken och Stenkulan hundsaker. Gummiapan Mack har ett rockband i O´boyburken och retar gallfeber på den mycket fina farbrorföreningen VLMF. När cyklonen kommer firar vännerna med saft och små bullar innan några blåser bort. Och sågspånet rinner obönhörligen ur Elefanten Ellen…

”Vägen till Barnhans land är inte lång, ut ur huset bara, sedan över grusgången, genom vildvinsportalen, förbi syrenhäcken, snabbt in genom hålet – och så är man där! Redan på grusgången kan man, om man lyssnar noga, höra Bisamråttans vemodiga röst, kottarnas skrik och dunsarna från Stenkulans hårda lilla kropp. I sandgropen trimmar Mack sin motorcykel, medan Nöken ligger bakom Ellens tall och är bortglömd. Utanför kartongskolan sitter Röden och Farbrornallen och resonerar om livet och spelar Nallbeethoven, när de inte repeterar Nökhamlet, med en galen kork (förmodligen världens enda, nu levande) som Ofelia.”

Orden är Barbro Lindgrens, personerna hon beskriver är de udda existenser som framlever sitt liv just där Emån gör en krök och platsen där denna redan klassiska trilogi, författad under två decennier skulle komma till liv på en scen, var Orionteatern.

Vems lilla mössa flyger hade urpremiär i samband med teaterns 25-årsjubileum 2008. Hela Orionteaterns scen användes för att återskapa den fantastiska miljö som Barbro Lindgren byggt upp i sina böcker om Barnhans och hans vänner. Ensemblen bestod dels av skådespelare och musiker som var med och startade Orionteatern 1983 och deltog i föreställningar som ”Skrattmänniskan”, ”Pygmalion” och ”Till Damaskus” och dels av skådespelare från mimkompaniet Projektor som medverkat i ”Barnkonventionen”, ”DC3” och i succén ”Cosi fan Tutte”.

Föreställningen belönades med Citypriset och Svenska Teaterkritikers Förenings pris för bästa barnföreställning 2008, blev utvald till Teaterbiennalen 2009 och en stor publiksuccé. Vems lilla mössa flyger är en dramatisering av Barbro Lindgrens 3 böcker om Barnhans och hans vänner Nöken, Stenkulan, Bisamråttan, Pinjekotten, Pricknallen, Röden, Farbrornallen, gummiapan Mack och elefanten Ellen.

När Orionteatern firade 30 år kom den kritikerrosade föreställningen Vems Lilla Mössa Flyger tillbaka och då fick en ny publik möjlighet att stifta bekantskap med ett oförglömligt gäng luggslitna leksaker som lever, dör och håller på med lite av varje däremellan. Hela Orionteaterns scenrum användes för att gestalta den magiska värld som Barbro Lindgren byggt upp. Där berättades ömsint och humoristiskt om de små vardagliga gruffen och de stora existentiella frågorna.

10 skådespelare och 30 ton sand fick återigen plats på teaterns stora scen och föreställningen spelades både för skolor och förskolor, och för allmänheten. Vems lilla mössa flyger blev lika uppskattad denna gång och lockade, liksom 2008 och 2009, även en stor vuxenpublik.

PRESSCITAT

Från 2013:

»Fortfarande bäst … det blir inte mycket bättre än så här.«  Expressen

»vi tagna med storm … Detta var den bästa dagen i mitt liv!«  Barn i stan

Från 2008:

»Det är fantastisk teater.«  Dagens Nyheter

»Perfekt tonträff i Lindgrens värld«  City

»På pricken /…/ Regissören Lars Rudolfsson och ensemblen lyckas verkligen återskapa Barbro Lindgrens och illustratören Eva Erikssons absurdistiska barnbokstrilogi«  Aftonbladet

»Glöm den tappert framkrystade Loranga, Masarin och Dartanjang på Kungliga Operan. Det är på Orionteatern som Barbro Lindgrens skapelser får naturlig förlossning.« Expressen

»Orionteaterns Vems lilla mössa flyger har en alldeles egen ton, muntert vemodig, insiktsfullt tokig, storslagen och hemtrevlig«  Svenska Dagbladet

»Det är så här man önskar att all barnteater fick vara«  Kulturnyheterna, SVT

Urpremiär 23 februari 2008
Nypremiär 7 oktober 2009
Nypremiär 14 september 2013

Spelperiod:
23 februari 2008 –
7 oktober 2009 – 29 november 2009
14 september 2009 – 1 december 2009

 

Regi Lars Rudolfsson

Medverkande
Richard Ahlman Pinjekotten
Anders Andersson Farbrornallen
Lydia Flores Garcia Pricknallen
Malin From Stenkulan
Martin Hasselgren Barnhans
Niklas Lindgren Nöken
Bjarne Löwdin Bisamråttan
Thomas Roos Röden
Lena Strömdahl Ellen
Per Sörberg Mack

0000