fbpx

Orionteaterns utescen

Kulturen står på gatan!

Den 3-4 september öppnar Orionteatern stora portarna och väller ut på gatan. Det bjuds på smygtitt på Victor Fröjds nya dansföreställning Festen, konsert för hela familjen av Britta Persson med musik från Grammisbelönade albumet Folk – Dikter och toner om personer, performancekonsert med Nina Jeppsson & Kent Olofsson och spoken word.

Katarina Bangata förvandlas till ett scenrum genom ljusinstallation i träden och scenografiska element i kastanjeallén. Och när kvällen sänker sig och lyktorna tänds dyker en hemlig gäst upp vid pianot…

Satsningen görs tillsammans med Dansens Hus, och är startskottet på ett långsiktigt samarbete.

Fri entré, begränsat antal platser, så kom i tid.

Kanske är Festen den sista tillflyktsorten där vi kan förkroppsliga vår längtan bortom språk och tanke. En längtan bort från struktur, symmetri och mätbarhet som det moderna livet avkräver oss. Festen är en hyllning till människan och det sinnliga. Till dansandet och att genom kroppen uppleva människans alla inneboende möjligheter, gemensamt såväl som enskilt.

Viktor Fröjd, danskonstnär, är baserad i Malmö, Skåne och arbetar både i det stora och intima format i sina verk. På Orionteatern medverkar Joanna Holewa Chrona, Johanna Fröjd, Maele Sabuni och Viktor Fröjd. Verket Festen har premiär på Dansstationen 1 september och ges på Elverket/Dansens Hus 7-9 sept och 18-20 nov.

Foto: Jonath Mathew

Zonen-konsert med duon Kent Olofsson och Nina Jeppsson. På utescenen spelar de musik från föreställningarna Independence Day och På spaning efter den tid som flytt, och från deras pågående expedition/undersökning Zonen som är inspirerat av Andrej Tarkovskij. Dansare i Zonen är Tanja Tuurala och Juan Antonio Romero.

Nina och Kent är just nu aktuella på Orionteaterns Stora scen med På spaning efter den tid som flytt. En otidsenlig, ointeraktiv, högtravande och lite för lång scenkonstupplevelse som kan förändra din uppfattning om verkligheten.
Mer information om föreställningen här.

Foto:
Bilden är skapad av Mats Sahlström och är från projektet Zonen.

Britta Persson och hennes band framför det hyllade albumet Folk – Dikt och toner om personer med texter av Lisen och Emma Adbåge. Efter 6 års tystnad gav Britta Persson 2019 ut en skiva för barn som kom att älskas även av vuxna och hon fick ta emot både Manifestpris och Grammis.

Foto: Märta Thisner

Niklas Mesaros, dubbel Svensk Mästare i Poetry Slam (2010, 2012), regissör av spoken word-föreställningar på Dramaten och författare. Hans poesi vill åt det sårbara, det romantiska och det mänskliga. Med precision och humor undersöker Niklas de blåmärken vi alla bär på och håller i varje uppträdande upp en samtida spegel åt publiken.

Foto: Pierre Jarawan

Sara Nazari upptäckte poesin som 14-åring, via nätverket Revolution Poetry. Hon har sedan dess uppträtt på scener över hela Sverige, däribland flera bejublade tillfällen på Dramaten. Sara har nått ut brett med dikter på ett flertal hiphop och RnB album. Aktuell tidigare i år på SVT, med en dikt inför fotbolls EM.

SPELSCHEMA

FREDAG 3 september

18.00  Festen, koreografi Viktor Fröjd
Festen är en hyllning till människan och det sinnliga där fyra dansare tar över scenen och gatan.

19.00 Zonen-konsert med Nina Jeppsson och Kent Olofsson
Nina och Kent spelar musik från bland annat Orionteaterns föreställning På spaning efter den tid som flytt.

20.00  Konsert med hemlig gäst

LÖRDAG 4 september

14.00 Konsert för barn och vuxna med Britta Persson
Britta Persson ger en konsert för hela familjen med låtar från albumet Folk – Dikt och toner om personer.

15.00 Spoken word med Niklas Mesaros och Sara Nazari
Det romantiska, mänskliga och sårbara är centralt när Niklas och Sara undersöker de blåmärken vi alla bär på – allt levererat med precision och humor.

16.00 Festen, dans med Joanna Holewa, koreografi Viktor Fröjd
Festen är en hyllning till människan och det sinnliga där fyra dansare tar över scenen och gatan.

0000