fbpx

TRIX

En underbar blandning av akrobater, lindansare, luftartister, mimare, en trollkarl, en jonglör, en kautschukartist och en man som gör det omöjliga möjligt.

Trix hade premiär på Orionteatern i mars 2000 och tog såväl publik som press med storm under en helt slutsåld spelperiod.

Efter en nära två år lång turné som startade i Oslo och som därefter besökte ett antal orter i Sverige men som framförallt turnerade utomlands i Europa och Asien, slöts cirkeln med 28 föreställningar på hemmascenen Orionteatern.

På scen fanns också fantastiska URGA, ett band med rötter i rock, ska, reggae, folkmusik, dub och punk. Tillsammans med cirkusartisterna skapade de en show fylld av magi, action, humor och skönhet.

TRIX regisserades av Lars Rudolfsson som en gång i tiden grundade Orionteatern, han har även varit chef på Malmö Musikteater och bland annat regisserat “Kristina från Duvemåla”. Lars Rudolfsson arbetade med Cirkus Cirkör i 1999 års succéproduktion “00:00”.

Cirkus Cirkör
Cirkus Cirkör startades 1995 av Tilde Björfors, Sveriges yngsta och definitivt enda kvinnliga cirkusdirektör som ville arbeta i den gränsöverskridande värld som nycirkusen erbjuder och placera Sverige på nycirkusens karta. Cirkus Cirkör är numera en nordisk bas för cirkusartister och anhängare och har av regeringen tilldelats ett nationellt uppdrag för ungdomskultur åren 2000-2002. Förutom föreställningar driver Cirkör träning för cirkusartister, cirkusskolor, kurser, workshops, artistförmedlingen “Cirkör Event”, Cirkuspiloterna – en heltidsutbildning för cirkusartister m.m.

Hösten 2000 flyttade delar av verksamheten till nya moderna cirkuslokaler i Botkyrka utanför Stockholm där man bland annat startade upp ett cirkusgymnasium, omfattande barn och ungdomsaktiviteter och gjorde utbildningen “Cirkuspiloterna” 3-årig. Cirkör är dessutom spindeln i “Cirkusringarna” ett nätverk för cirkusintresserade över hela landet.

Föreställningen “00:00” nådde under 1999 en publik på 80 000 människor på en turné över hela Sverige, Norden och Europa. I vårt föreställningsarbete står cirkuskonsten i centrum men allt vi gör växer fram ur mötet med andra konstformer och uttryckssätt. 1998 arbetade vi med reklamfilm- och musikvideoregissören Jonas Åkerlund.

Föreställningarna “00:00” och “TRIX” gjorde vi tillsammans med teaterregissören Lars Rudolfsson. Vi hämtade inspiration från stora nycirkusgrupper som Cirque du Soleil, Archaos och Cirque Plume på samma sätt som från gatan, den moderna dansen, teatern, filmen, musiken och vardagen. Vår drivkraft är att anta utmaningar så väl på kontoret som i trapetsen och vi balanserar lika gärna på gränsen mellan finkultur och ren underhållning som på en 5 mm bred lina.

PRESSCITAT

»Hjärtats cirkus roligt och fantastiskt glädjen räcker för att gå på små moln«  EXPRESSEN

»Cirkus i världsklass. En hel hop vackra och intelligenta nummer«  DN

»Musikaliskt cirkusliv i visuell surrealism«  SVD

»Det är cool, det är hisnande, det är show! Nycirkus känns gammaldags. Det borde heta futuristcirkus – eller varför inte cybercirkus!«  WWW.NR.NU

»..Nycirkusföreställning i fullblodsklass som blåser liv i den tröttaste av själar«  TIDNINGEN SÖDERMALM

» Magisk!…som en mytisk drøm , en visjonaer blandning av science fiction och middelaldersk torgteater…uendelig vakker…«  DAGLADET, Oslo

»Jubel för Trix…Stående ovationer för denna svenska fullträff«  NRZ, Düsseldorf

»Cirkus framförd som konst … sprudlande blandning av färgprakt och poesi som fulländas av extraordinärt artisteri«  WESTDEUTSCHE ZEITUNG, Düsseldorf

»publiken blir förförd…Helt makalöst!«  BRAUNSCHWEIGER ZEITUNG, Braunschweig

»Festivalens absoluta höjdpunkt«  NB AM SONNTAG, Braunschweig

Premiär 2000

Samarbete mellan Orion och Cirkus Cirkör

Regi Lars Rudolfsson
Scenografi Lars Kleen
Ljus Anders Rosenquist
Kostym Kersti Vitali
Mask Tuija Valén
Musik URGA
Medverkande
Molly Saudek
Jan Unestam
Niklas Lindgren/Per Munters
Siri Hamari
Minh Tam Kaplan
Jacob Westin
Wäino Hamari
Marie Andrée Robitaille
Ganbat Renchindorj/Karin Kriström med flera

0000