fbpx

Samtal: Proust & …

Samtal

Proust och musiken
24 mars kl. 19:00                   

Violinsonaten i På spaning efter den tid som flytt är världslitteraturens mest kända fiktiva musikstycke, musikens motsvarighet till madeleinekakan. Genom Marcel Prousts epos vindlar musikslingor som en röd tråd genom de fyratusen sidorna.

Möt Eric Schüldt, Proustkännare och journalist, kompositören Kent Olofsson,skådespelaren Nina Jeppsson, samt musikerna Anna Lindal och Love Derwinger som spelat in musiken till Orionteaterns föreställning. Vi diskuterar de samtida kompositörer som inspirerat Proust processen i att komponera för scenen, och Anna och Love ger oss klanger och toner från den flyktiga musik som uppstår i mötet mellan litteratur, teater och musik.

Medverkande:
Kent Olofsson, kompositör
Nina Jeppsson, skådespelare
Anna Lindal, violinist och prefekt vid Operahögskolan
Love Derwinger, pianist
Moderator: Eric Schüldt, journalist och Proustläsare

 

Föreställningssamtal
7 april kl. 19:00

Hur omvandlar man 4 000 sidor text till teater? Hur funkar 100 år gammal ljusteknik i en modern föreställning? Och hur gestaltar man ett helt persongalleri när man bara är en skådespelare?

Möt det konstnärliga teamet bakom föreställningen På spaning efter den tid som flytt i ett samtal om konstnärliga val och processer, om våndan i att göra ”byta hatt-teater” och varför Proust kan förändra ditt liv.

Medverkande:
Maja Salomonsson, Nina Jeppsson, Raimo Nyman, Mats Sahlström mfl.
Moderator: Gita Mallik

Samtalet är kostnadsfritt.

Proust och skrivandet
14 april kl. 19:00

Under 4 000 sidor försöker Marcel Proust greppa livet och världen. Möt författaren Agneta Pleijel i ett samtal med Marcel Proust-sällskapets ordförande Emi-Simone Zawall. Om att gestalta livets erfarenheter genom sinnena och varför man egentligen ska läsa Proust. Om  självbiografiska och fiktionen. Och om det undflyende minnet som vi gör allt för att fånga in och bevara genom orden.

Medverkande:
Emi-Simone Zawall, litteraturskribent och ordförande Marcel Proust-sällskapet
Agneta Pleijel, författare

Samtalsserien i samarbete med ABF Stockholm

Lyssna på tidigare samtal

Proust och musiken
Violinsonaten i På spaning efter den tid som flytt är världslitteraturens mest kända fiktiva musikstycke, musikens motsvarighet till madeleinekakan. Genom Marcel Proust’ epos vindlar musikslingor som en röd tråd genom de fyratusen sidorna. 

Inspelat på Orionteatern den 24 mars 2019

En globaliserad värld – samtal kring klimat, kapital och migration
Med utgångspunkt i föreställningen Det nya riket samtalar journalisten Martin Schibbye med dramatikern Tove Olsson och Lumors konstnärlige ledare Oskar Thunberg om globaliseringsprocessen och hur de osynliga geopolitiska krafterna påverkar oss.

Inspelat på Orionteatern den 16 december 2018

0000