fbpx

När man talar om trollen

När man talar om trollen

Orionteatern bjuder in till ett samtal om skogens själ som hålls bland tio meter höga träd inuti den mekaniska verkstaden från 1929. Vilken roll har den besjälade naturen spelat i vår historia? Hur representeras folktrons väsen i vår samtid?

Samtalet varvas med ljudupplevelser som kommer till liv i den storlsagna scenografin. Initiativet är en förlängning av föreställningen Det vilda på Orionteatern, som handlar om människans relation till den besjälade naturen.

Ett samarbete mellan Orionteatern och Oknytt — kreatörerna bakom podden När man talar om trollen.

OM SAMTALET

Sedan urminnes tider har vi besjälat och befolkat vår natur med olika väsen. Dessa mystiska, övernaturliga varelser döljer sig runt om i landskapet, i skogarna, bland bergen, i vattnet eller under jorden.

Kvällens ämne kommer att handla om hur människan har sett på den vilda naturen och vilka makter som tänktes råda där.

Samtalet undersöker hur synen på naturen och övernaturliga väsen förändrats över tid och rum — från att ha upplevts som en hotfull och farlig plats, till att bli betraktad med ett romantiskt skimmer.

Vi diskuterar även om naturväsen är något som bara hör till det förflutna, eller om de alltjämt lever kvar i modern tid och i så fall på vilket sätt.


PÅ SCEN (FLER PANELDELTAGARE KOMMER)

Sally Palmquist Procopé — regissör av föreställningen Det vilda, som är inspirerad av folktrons väsen.

Lars Wahlström — grundare av Oknytt och en obotlig entusiast av folktro, väsen och sägner.

Tommy Kuusela — fil. dr i religionshistoria och arbetar till vardags som forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.


OM PODDEN

När man talar om trollen är landets största podcast om folktro, mytologi och traditioner. På ett lättsamt sätt diskuterar Lars Wahlström och Tommy Kuusela nordiska väsen, myter och folktro — som kombineras med ljudupplevelser och inlästa sägner av Eva Boström.

Läs mer på Oknytts hemsida.

13 mars 2022
18.00 (efter Det vilda)

Speltid: Ca 1 timme

Medverkande:

Sally Palmquist Procopé
Lars Wahlström
Tommy Kuusela

(fler paneldeltagare avslöjas löpande)

Biljettpris:

Biljetterna kostar 75 kr.

En biljett till detta evenemang ger 20% rabatt på föreställningen av Det vilda 13 mars kl 16.00 — använd rabattkoden OKNYTT.

Serviceavgift tillkommer.
Rullstolsplats bokas via mail till
info@orionteatern.se.

Orionteaterns scen.

Tommy Kuusela och Lars Wahlström.

0000