fbpx

INDEPENDENCE DAY

I’d just like to say I’m sailing with the Rock, and I’ll be back like Independence Day, with Jesus, June 6. Just like the movie, big mother ship and all. I’ll be back. 
– Aileen Wuornos sista ord innan hon blir avrättad

INDEPENDENCE DAY

– the Truth, the Stories and Aileen Wuornos

I juli 1990 går det ut en varning till alla vita medelålders business-looking män som färdas ensamma på motorvägarna i Florida. Sju män har hittats döda, nakna och brutalt mördade i skogarna längs Highway I-75. Aileen Wuornos, en fattig,hemlös,liftande hora grips för morden. Hon döms till döden. Sex gånger.

A raped woman got executed. And was used for books and movies and shit.

Independence Day är en rasande och poetisk föreställning som klipper sönder filmerna, intervjuerna och de kronologiska berättelserna om Aileen. En drömlik vindlande resa på baksidan av marknadsplatsens kulisser. Ett försök att öppna sig för världen istället för att konsumera den.
Nina Jeppsson har under många år slukat de otaliga dokumentärer, böcker och spelfilmer som gjorts om Aileen, där Hollywood-filmen Monster är den mest kända. Vad handlar hennes fascination om? Identifikation? Vrede? Idoldyrkan? En lust att personifiera den lesbiska hämnande horan?

Yeah thanks a lot! 2019 a rock is supposed to hit you anyhow. You’re all gonna get nucked!

Independence Day är skapad av scenkonstnären och skådespelaren Nina Jeppsson och tonsättaren Kent Olofsson som har samarbetat sedan 2017. Nu senast med den uppmärksammade föreställningen På spaning efter den tid som flytt på Orionteatern i Stockholm.
Independence Day är producerad av Off Highway i samarbete med Teatr Weimar. Med stöd av Kulturrådet.

Spelperiod: 6 november – 22 november 2019
Längd: Två timmar utan paus

Konstnärligt koncept och på scen: Nina Jeppsson, Kent Olofsson
Text, regi, scenografi,skådespeleri: Nina Jeppsson
Musik, ljud, musiker: Kent Olofsson
Scenografi & rekvisita: Cihangir Gültekin
Ljus & video: Jörgen Dahlqvist
Kostym: Indra Linderoth

Biljettpris:
Ordinarie 220 kr
Pensionär 195 kr
Studerande 165 kr
Under 25 år 165 kr

Konstnärligt team

Nina Jeppsson är skådespelare och scenkonstnär. Utbildad på skådespelarprogrammet, Stockholm dramatiska högskola. Hon har arbetat som skådespelare på bl. a Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och ung scen/öst. Grundare av scenkonstföreningen Off Highway, det queer-feministiska performance-kollektivet TIR och aktionsteatern Jordbro Stadsteater – en manifestation för det gemensamma och en aktion mot privatiseringar och gentrifiering. Har skrivit/skapat ett flertal scenkonstverk, däribland Att öva på våldtäkt, VI ÄR SKIT – Stoppa rivningen av Jordbro Kulturhus! och TIR vs. Män som grupp – fall på knä käraste och kyss jorden. Flera verk har visats internationellt i Turkiet, Portugal, Marocko, Danmark och på Kuba.

Kent Olofsson är en tonsättare med en omfattande konstnärlig produktion, han har komponerat närmare 200 verk som spänner över ett brett fält av genrer, ensembletyper och sammanhang: orkester, kammarmusik, elektroakustiskt, vokalt, rockmusik och samarbeten med konstnärer inom olika områden. Hans musik är flitigt framförd, även internationellt och han har tilldelats en rad prestigefyllda kompositionspriser. Hans arbete de senaste åren har varit fokuserat på experimentella musikdramatiska verk och han samarbetar med den uppmärksammade teatergruppen Teatr Weimar. Deras föreställningar har fått stor uppmärksamhet också internationellt med föreställningar som Hamlet II: Exit Ghost, A Language at War and Arrival Cities: Hanoi, den sistnämnda för vietnamesiska instrument, kammarensemble, video och elektronik.

Spelschema

  • Nothing to show.

0000