fbpx

Hur känner du att du är rädd?

Hur känner du att du är rädd?

Under ett år har 15 ukrainska ungdomar skildrat sin krigsdrabbade vardag i korta pjäser. Nu spelar vi deras verk på Orionteatern.

En föreställning i regi av Lars Rudolfsson.

Framförs som slutproduktion av skådespelarstudenter från SKH tillsammans med Orionteaterns tidigare ensemble och ukrainska cellisten Anna Nuzha.

Ca 2 tim 20 min, inklusive paus.
Spelar 20 mars till 30 april 2023.

Hur känner du att du är rädd?

Dramatiska vardagsskildringar

Hur känner du att du är rädd? är namnet på en av 18 korta pjäser skrivna av ungdomar i Ukraina som under våren 2022 lärt sig grunderna i att skriva dramatik — mitt under pågående krig. De har skildrat en slags vardag med sorg, överlevnadshumor och drastiska ögonblicksbilder parade med en absurd känsla av overklighet.

De unga dramatikerna är i åldrarna 15-21 år och kommer från Kyiv, Lviv, Ternopil, Kosiv och Kharkiv. Några har flytt från sina hem för länder som Polen, Rumänien, Österrike, Tyskland, Spanien. Några är kvar.

“Vad dessa unga ukrainare har skapat, som nu Lars Rudolfsson fört upp på Orionteaterns lilla scen, är något enastående”

Läs recensionen i DN

Under 2022 har ungdomarna haft digitala möten två gånger i veckan för att lära sig skriva pjäser under ledning av dramatikern Laura Cahill. Pjäserna utspelar sig i igenkännbara miljöer och innehåller en slags vardaglighet.

I pjäserna finns sorg, överlevnadshumor och drastiska ögonblicksbilder parade med en absurd känsla av overklighet. Telefonsamtal mellan föräldrar och barn på flykt och drabbande sekunder av ovisshet när människor tränger sig ned i tunnelbanan för att söka skydd. Alla texter är starkt influerade av Rysslands invasion och den plågsamma ovisshet som följt i dess spår, säger Lars Rudolfsson, som regisserar föreställningen.

 

Spelar på Orionteaterns intima, lilla scen

Hör Lars Rudolfsson berätta om föreställningen

Ukrainska cellisten Anna Nuzha

“I regissören Lars Rudolfssons händer har materialet blivit en drabbande och tragikomisk uppsättning, med absurda inslag. Och när orden inte räcker till tar musik och koreografi vid för att gestalta vanmakt och förlust, men också det vackra i ett oväntat möte.”

Läs recensionen i SvD

Pjäserna gestaltas som examensproduktion av 14 avgående skådespelarstudenter från Stockholms konstnärliga högskola, tillsammans med fyra skådespelare från Orionteaterns tidigare ensemble och den ukrainska cellisten Anna Nuzha.

Spelplats blir Orionteaterns lilla scen, som med sina väggar av betong och gammalt trä — med befintliga dörrar, fönster och detaljer, som frammanar bilden av en övergiven gata — får agera bakgrund till ett sceniskt verk, skapat i detta nu av unga människor som mitt i sin vardag drabbats av krigets obönhörliga förstörelse.

I samband med varje föreställning får publiken möta de unga dramatikerna i videoklipp där de presenterar sig själva och sitt arbete.

Hur känner du att du är rädd? är ett samarbete mellan Orionteatern, Actors Lab i Ukraina, Laura J Cahill i New York och Stockholms konstnärliga högskola.

 

 

Några av de ukrainska dramatikerna

0000