fbpx

Hålet

Mattias Fransson från Klungan och Mammas nya kille skriver, regisserar och medverkar i Orionteaterns höstföreställning.

”Hålet ska bli Sveriges svar på Harry Potter world, dom dra jävulskt mycke folk”.

På en oansenlig plats långt inne i en skog finns ett hål och nu börjar saker att hända. Folk som bor nära säger att de sett varelser komma upp ur hålet. Kommunen gör en strategi och skickar ut en led byråkrat för att ha hålet under uppsikt. Och där några ser ett hot ser andra räddningen för Norrlands inland. ”Hålet” är en humorsaga om skogen, okända världar och ondska i glesbygd.

Hålet skrivs och regisseras av Mattias Fransson, som även medverkar i föreställningen. Mattias Fransson är en av medlemmarna i humorgruppen Klungan och medskapare av Mammas nya kille. Tillsammans med Jens Sjögren, scenografen Markus Granqvist, kostymdesignern Lena Lindgren och kompositören Frida Johansson skapar Mattias Fransson en scenisk uppsättning som tar Orionteaterns stora scenrum i fullt anspråk. Skådespelare utöver Mattias Fransson är Jens Sjögren, Kristiina Viiala, Helena Lindegren och 10-15 kaniner.

Presscitat

“Överlämning i humorns elitserie”
“Skådisarna gör enastående rolltolkningar”
Expressen

”en blandning av absurdism, dialektala utsvävningar och glesbygdspanik samt en humor som vacklar mellan att vara medvetet trög och subtilt galen.” Svenska Dagbladet

“överraskande magiskt när den första fluffiga teddydvärgväduren hoppar upp ur Markus Granqvists scenografi” Dagens Nyheter

Pressklipp

Svenska Dagbladet har intervjuat Mattias Fransson
Sveriges Radio P4 hade Helena Lindegren och Mattias Fransson som gäster
Stockholm Fria har pratat med Mattias Fransson
Västerbottens-Kuriren har intervjuat Mattias Fransson
Allt om Stockholm har intervjuat Mattias Fransson

ETC har intervjuat Mattias Fransson
Modern Psykologi har intervjuat Mattias Fransson
Mattias Fransson har gästat Nordmark Pod.

Premiär 13 oktober 2017

Spelperiod: 13 okt 2017 – 10 dec 2017
Föreställningslängd: ca 1,35 (ingen paus).

Manus och regi: Mattias Fransson
Medregissör och dramaturg: Jens Sjögren
Musik, ljuddesign och kreativt bollplank: Frida Johansson
Scenografi och ljusdesign: Markus Granqvist
Kostymdesign och maskdesign: Lena Lindgren
Maskör: Emelie Henriksson

 

Medverkande

Mattias Fransson

Läs mer om Mattias Fransson

Mattias Fransson är en del av humorgruppen Klungan och står även bakom radiosuccén ”Mammas nya kille”. Han har skrivit humorserier för SVT, såväl som drama för Sveriges Radio och är personen bakom älskade rollfigurer som Thunder och Mikal Hjort. Mattias är både manusförfattare och regissör för Hålet, samt spelar i föreställningen.

Kristiina Viiala

Läs mer om Kristiina Viiala

Kristiina Viiala är verksam inom områdena dans, fysisk teater, performance och film. Hon har både arbetat och turnerat i Sverige och utomlands. Under hösten arbetar Kristiina även med koreografen Gunilla Heilborn och österrikiska teatergruppen Theater im Bahnhof. Kristiina och Mattias Fransson har jobbat ihop tidigare, bland annat med humorserien ”Sökarna” för SVT.

Helena Lindegren

Läs mer om Helena Lindegren

Helena Lindegren har ett förflutet hos Profilteatern i Umeå, Västerbottensteatern och Jämtlands länsteater. Hon har även setts i dramaserier på SVT och som del av Stockholms improvisationsteaters fasta ensemble är hon en av extremt få skådespelare som är anställd för att improvisera. I Hålet arbetar hon dock med både manus och fyrhjuling.

 

Jens Sjögren

Läs mer om Jens Sjögren

Jens Sjögren är kanske främst känd som prisbelönt regissör och manusförfattare, bland annat för Guldbaggenominerade långfilmen ”Lycka till och ta hand om varandra”. Jens har skådespelat i flera svenska storfilmer, men det här är hans debut på teaterscenen. I arbetet med Hålet har han även fungerat som ett kreativt bollplank för regissören Mattias Fransson.

Mer om och kring Hålet

Pojken som aldrig slutade gräva

Hålet är en helt fristående fortsättning på radiosagan Pojken som aldrig slutade gräva från 2013 av och med Mattias Fransson, som gjordes för Sveriges Radio och Drama för unga.

Lyssna på del 1 Lyssna på del 2