Det nya riket

Kritikerrosad föreställning till Orionteatern

Det Nya Riket är en dockteaterföreställning för vuxna som bygger på dokumentärt material, där femton dockor och tre dockspelare levandegör vår paradoxala samtid. Genom boxningsträningar och medborgarmöten, telefonsamtal och familjemiddagar, terapisessioner och intervjuer får vi möta ett brokigt persongalleri från geografiskt, socialt och ekonomiskt skilda delar av Sverige. Författaren själv, Tove, ingår i denna skara.  Utrustad med block, penna och dold mikrofon blir hon vittne till hur globaliseringens krafter och konflikter får konsekvenser som märks direkt utanför hennes dörr. Det är upp till var och en att ta ställning, agera, rädda världen eller rädda sig själv.

Det Nya Riket är ett konstnärligt samarbete mellan Malmö Dockteater, Lumor och Folkteatern Gävleborg.

Lumor är en fri teatergrupp från Stockholm som under senare år profilerat sig som en av landets intressantaste producenter av nyskriven, samtida dramatik.

Malmö Dockteater är Sveriges första och enda dockteater som uteslutande vänder sig till en vuxenpublik. Teatern startades 2014 av mångfaldigt prisbelönte regissören Erik Holmström.

Förhandsreportage:

Erik Holmström är årets Thaliapristagare 2018
/Expressen

Folkteaterns skräddare fick sy små små dräkter när dockteatern drog in
/SvD

“Erik Holmström har gett genren dockteater en ny innebörd. Från ett garage i Malmö skickar han sina pappfigurer över landet till olika scener och samarbeten.”
/SvD

“Föreställningen beskrivs som ‘en komisk tragedi om samtiden och framtiden i Sverige och världen’. När Erik själv tänker på framtiden så är han pessimist och optimist, på samma gång.”
/Scenkonstguiden

En globaliserad värld – samtal kring klimat, kapital och migration
Med utgångspunkt i föreställningen Det nya riket samtalar journalisten Martin Schibbye med dramatikern Tove Olsson och Lumors konstnärlige ledare Oskar Thunberg om globaliseringsprocessen och hur de osynliga geopolitiska krafterna påverkar oss.

Inspelat på Orionteatern den 16 december 2018

Stockolmspremiär 28 november 2018
Spelperiod: 28 november – 3 januari 2019
Föreställningslängd: ca 2 h inkl. paus

Manus: Tove Olsson
Regi och scenografi: Erik Holmström
Ljus: Olivia Grefve
Dockmakare: Jenny Bjärkstedt
Skådespelare: Jonatan Rodriguez, Martin Pareto, Tove Olsson

Pressklipp:

”Det är väl just för att allting faktiskt är äkta och på riktigt som det känns. Det går helt enkelt inte att fantisera ihop det här.”
Expressen

”Missa inte!”
Svenska Dagbladet

”Genomförandet är lysande…fantastisk precision. Tonsäkerheten är total.” SR Kulturnytt

”Dockteater med utsökt tajmning”
Dagens Nyheter

“Det är bra teater helt enkelt”
Arbetarbladet

“Magisk teater för vuxna om våran samtid”
Hela Hälsningland

“Skådespelarna gör en fantastiskt arbete för att skapa detta levande liv med dockorna … Dockteater för vuxna är precis vad som behövs för att få perspektiv på vår splittrade tid”
Danstidningen