fbpx

Bokklubben om Anna Karenina

Bokklubben om Anna Karenina

Under hösten 2022 hölls en exklusiv bokklubb med Tone Schunnesson och Ragna Wei om Anna Karenina av Lev Tolstoj

Publiken hade möjlighet att uppleva hur en dramatisering växer fram och bidrog till att skapa underlag till Tone Schunnessons och Ragna Weis version av Anna Karenina, som har premiär på Orionteatern under våren 2023.

Såhär löd inbjudan:

Kanske älskar du romanen och tror dig veta allt om Anna? Eller har du alltid drömt om att läsa den ryska klassikern och undrar vem hon är?

Oavsett så vill Orionteatern bjuda in dig till att medverka i vår bokklubb under några tillfällen på teatern, där vi tillsammans kommer att läsa och diskutera romanen.

Vi kommer att fokusera på vissa delar av boken, samt senare läsa nyskrivna delar av dramatiseringen. Vi kommer att prata om den rumsliga gestaltningen tillsammans med regissör Ragna Wei och dramatiker Tone Schunnesson, där bokklubben kommer fungera som ett underlag för deras arbete med pjäsen. Tillsammans blir vår diskussion en väg framåt i manusarbetet, och ringar in vad vi tycker är intressant och relevant med romanen idag.

Vi söker 10 personer som vill medverka vid 6 tillfällen mellan november 2021 och maj 2022, samt därefter självklart ta del av slutresultatet under premiären 2023.

Till första tillfället bör man ha läst boken, i synnerhet de två första delarna med fokus på Anna. Därefter avhandlas två nya delar per tillfälle.

Plats: Orionteatern (Lilla scenen)
Namn: Bokklubb Anna Karenina med Tone Schunnesson och Ragna Wei
Biljettpris: 480:- för 6 tillfällen ink. premiär.
Datum: 30 nov 2021, 14 dec 2021, 25 jan 2022, 15 feb 2022, 15 mars 2022 och 5 april 2022.

Ragna Wei är utbildad i psykologi vid Oxford University och som regielev till bl a Katie Mitchell och Elen Bowman i London. Hon grundade teaterguppen Insite i Malmö 2007 med fokus på platsspecifik, deltagande och upplevelsebaserad scenkonst. Ragna var konstnärlig ledare för Insite fram till 2015, och konstnärlig chef för Borås Stadsteater 2015-2017. Hon har arbetat vid bl a Ung Scen Öst, Malmö Opera, Moomsteatern, Östgötateatern och Malmö Stadsteater, med nyskrivna verk och klassiker som Cabaret, Katitzi, Drömspelet, Inte jag, Gökboet, Processen och Romeo & Juliet.

Foto: Tobias Walka

Tone Schunnesson, född 1988, har gått på Biskops Arnös författarskola och skriver regelbundet i Aftonbladet Kultur. Hon debuterade med Tripprapporter (2017) som hyllades av kritikerna och blev en stor försäljningsframgång. Dagarna, dagarna, dagarna utkom 2020 och blev bland annat nominerad European Union Prize for Literature. Schunnesson har även dramatiserat Charlotte Brontës Jane Eyre som sattes upp på Folkteatern i Göteborg 2019 och skrivit radiopjäsen Härlig är min avgrund som hade premiär på Sveriges Radio 2016.

Foto: Märta Thisner

0000