fbpx

Blue air

Blue air av Paula Stenström Öhman

Blue air

Ett maniskt drömspel om att falla fritt och en närgången skildring av den växande psykiska ohälsan, av Paula Stenström Öhman.

Ca 2 tim 45 min, inklusive paus.
Spelas 19-26 november 2022.

Gästspel från Lumor.

Ordinarie – 325 kr
Under 26 – 220 kr
Student – 220 kr
Pensionär – 220kr

Serviceavgift tillkommer. Rullstolsplats bokas via mail till info@orionteatern.se.

Av: Paula Stenström Öhman
Regi: Oskar Thunberg

Medverkande:

Emelie Strömberg
Linus Lindman
Malin Berg
Gustav Erik Mellbin

Scenografi och kostym: Jenny Kronberg
Ljusdesign: Raimo Nyman
Kompositör och ljuddesign: Stefan Johansson
Mask och perukdesign: Giovanni Indelicato

Foto: Kicki Nilsson
Formgivning: Lumor/Erica Jacobson

Blue air

Ett maniskt drömspel om att falla fritt och en närgången skildring av den växande psykiska ohälsan. Blue Air är en ömsint resa genom en samtida verklighet, från själens mörkaste skrymslen och hela vägen upp i det blå.

Under en sommar rasar en förtvivlad saknad i Rita. Motivet har skiftat, ingenting går längre ihop. Driven av en oändlig längtan och stigande oro söker hon efter det som gått förlorat.

Hon slutar sova, sköta sitt arbete och ta hand om sin son Sammy. Folk blir obekväma och nervösa. Vad är det som har hänt? Varför går hon runt i skogen och lyssnar på musik? Har Rita blivit galen? Och vem är Valentin?

På ortens psykiatriska klinik träffar Rita andra som också tappat fotfästet. Några är patienter, några är anhöriga och personal, några svävar mellan liv och död. En kväll inträffar en våldsam incident som sätter en kedja av minnen och händelser i rörelse bakåt och framåt i tiden. Rita är vårt opålitliga vittne. Och snart är ingenting sig likt.

 

”Det är lika bra att säga det direkt: det här är teater när den är som bäst!” – Nerikes Allehanda.

”Första akten är nog det starkaste jag sett på Örebro Teater på många år … Paula Stenström Öhman träffar alltså väldigt rätt i sin dramatisering av svensk psykvård.” – Kulturdelen.

”Viktigt och välspelat om utsatthet … oerhört starka skådespelarinsatser” – Karlskoga Tidning.

 

Under de senaste tio åren har antalet sjukskrivningar till följd av utmattning och depression skjutit i höjden. Hyllade dramatikern Paula Stenström Öhman tar sig an ämnet i Blue air, som är en närgången djupdykning i svensk psyksjukvård och den växande psykiska ohälsan.

För regin står Oskar Thunberg, som tillsammans med Paula Stenström Öhman är grundare till en av Stockholms mest omtalade fria teatergrupper Lumor. Deras säregna estetik sammanblandar dokumentär trovärdighet med teatral lekfullhet och har gjort stor succé i hela landet. Med spänning och stämningsfull fingertoppskänsla skapar duon ett tankeväckande samtidsdrama med ett ensemblespel som inte lämnar någon oberörd.

Blue air hade urpremiär på Örebro Teater i december 2019, och är ett gästspel från Lumor i samarbete med Örebro Teater och Orionteatern med stöd från Riksteatern, Kulturrådet och Stockholms stad Kulturförvaltning.

 

Blue air av Paula Stenström Öhman.
0000