fbpx

Bageriet

Brecht tolkar verkligheten i en sann berättelse med livsfarliga ingredienser.

Hela tiden faller människor av alla slag.
Ner genom gallret i asfalten.
Ingen reser något monument över dem.
Och ingen håller tal.

I gathörnet väntar de arbetslösa på jobb. En ung man får chans som tidningsförsäljare, han får en lektion i marknadens enkla matematik. För varje intjänad hundralapp får han behålla 10 kronor.

Den unga änkan Niobe Queck brukar hjälpa bagare Meininger med ärenden. Hon får till uppgift att beställa 10 kubikmeter ved. Men när veden anländer har Meiningers ekonomiska förutsättningar drastiskt ändrats. Lånet han haft på sin fastighet sägs upp utan förvarning och han låter änkan förstå att veden som hon beställt är hennes ensak. Hon tvingas flytta från sin lägenhet och lämna sina möbler som delbetalning till vedhandlaren.

Det slutar med en våldsam sammanstötning mellan de arbetslösa och Meininger, som uppmanar sina bagare att använda bröd som projektiler. Himlen förmörkas av bullar och den unge tidningsförsäljaren får sätta livet till, i ett desperat försök att rädda änkan.

I Brechts Bageriet, aldrig tidigare spelad i Sverige, blandas satir, drastiska personporträtt, halsbrytande visor, sånger och talkörer med Fläskkvartettens personliga version av Hans-Dieter Hosallas musik. Nio skådespelare och Fläskkvartetten live på scen i en komprimerad, explosiv, enaktare. Brecht tolkar verkligheten i en sann berättelse med livsfarliga ingredienser.

Av Bertolt Brecht i nyöversättning av Jan Mark. Regi Lars Rudolfsson. Livemusik med Fläskkvartetten, under ledning av Rabbe Söderlund.

PRESSCITAT

»Shima Niavarani är inget mindre än Lotte Lenya eller Gisela may för 2000-talet!«  Ingegärd Waaranperä, DN

»Kongenialt. Lars Rudolfsson har absolut gehör för teaterstil«  Margareta Söresson, Expressen

»En tät och offensiv föreställning!«  Claes Wallin, Aftonbladet

»Fläskkvartetten spelar så mjölet ryker!«  Lars Ring, SvD

»En riktig teaterfest!«  Uppsala Nya tidning

»Fyra av fem!«  Stockholm city

Premiär 16 mars 2007

Av Bertolt Brecht i nyöversättning av Jan Mark.

Regi Lars Rudolfsson

Ensemble
Scott Ackerman
Anders Andersson
Joel Berg
Henrik Bergström
Robert Fux
AnnaRuna Kax
Steve Kratz
Shima Niavarani
Stina Oscarson
Vera Vitali
och Fläskkvartetten

0000