fbpx

Orionteatern bjuder in publiken i ny exklusiv bokklubb om Anna Karenina

Orionteatern bjuder in publiken i ny exklusiv bokklubb om Anna Karenina
2021-11-01 Denita Björnsrud
Orionteatern bjuder in publiken i ny exklusiv bokklubb om Anna Karenina ledd av Tone Schunnesson och Ragna Wei 
Uppdatering: biljetter till föreställningen finns här https://orionteatern.se/arkivet/annakarenina/

Under våren 2023 sätts Lev Tolstojs ryska klassiker Anna Karenina upp på Orionteatern i ny dramatisering av Tone Schunnesson och Ragna Wei. Nu bjuder Orionteatern in 10 personer som får chansen att delta i processen att ta fram den nya pjäsen. Biljetterna släpps i dag, måndag den 1 november.

Tillsammans med Tone Schunnesson och Ragna Wei får deltagarna under fyra tillfällen vara med och skapa ett underlag till pjäsen som sätts upp på Orionteatern våren 2023. De kommer tillsammans läsa och diskutera romanen och den rumsliga gestaltningen.

Om det är något som får mig att älska Anna Karenina är det att allt är så blodigt för henne. Kärleken och sanningen får kosta allt! Eftersom det är en roman med så många lager och ett sådant rikt persongalleri känns det extra kul att tillsammans i en bokklubb bearbeta texten och ta fram manuset för att se vad andra fångar upp och fastnar vid!” säger Tone Schunnesson, dramatiker.

Genom detta koncept vill Orionteatern öppna upp teatern och göra publiken delaktig genom hela processen. Bokklubben är ett av flera kommande format där Orionteatern vill undersöka hur publikens roll kan utvecklas framöver.

”Detta är ett sätt för oss som teater att vara transparenta och bjuda in publiken att delta. Det är ett spännande och spretigt sätt att arbeta på. Vi tror på en mer öppen teater och hoppas att det här nya arbetssättet ska locka såväl trogen som ny publik till Orionteatern.” säger Helena Hammarskiöld, VD Orionteatern.

Bokklubben söker 10 personer som vill delta vid 4 tillfällen på Orionteaterns lilla scen mellan november 2021–maj 2022. Därefter bjuds bokklubben in till urpremiären våren 2023.

Datum:
30 november 2021
14 december 2021
15 mars 2022
5 april 2022

Biljetterna släpps idag, 1 november. Mer information och biljettbokning: www.orionteatern.se/arkivet/annakarenina/

Tone Schunnesson är författare och dramatiker. Hon har gått på Biskops Arnös författarskola och skriver regelbundet i Aftonbladet Kultur. 2017 debuterade hon med romanen Tripprapporter som hyllades av kritikerna och blev en stor försäljningsframgång. 2020 utkom romanen Dagarna, dagarna, dagarna som bland annat nominerades till European Union Prize for Literature. Schunnesson har även dramatiserat Charlotte Brontës Jane Eyre som sattes upp på Folkteatern i Göteborg 2019 och skrivit radiopjäsen Härlig är min avgrund som hade premiär på Sveriges Radio 2016.

Ragna Wei är regissör och även utbildad inom psykologi vid Oxford University. Hon har även varit regielev till bland andra Katie Mitchell och Elen Bowman i London. 2007 grundade hon teatergruppen Insite i Malmö där hon var konstnärlig ledare fram till och med 2015. Mellan 2015–2017 var hon konstnärlig chef för Borås Stadsteater. Ragna har även arbetat på bland annat Göteborg Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Norrbottensteatern, Ung Scen Öst, Malmö Opera och Moomsteatern, med en blandning av nyskrivna verk och klassiker som Jane Eyre, CabaretKatitziDrömspeletInte jagGökboet och Processen.

Pressbilder finns på: www.orionteatern.se/press

Pressförfrågningar 
Johanna Nordin, mail@johannanordin.se