Automata PM 170213

Automata PM 170213
2017-03-03 Orionteatern

Erik Holmström gör teater utan skådespelare på Orionteatern

 Orionteatern i samarbete med Malmö Dockteater presenterar en teaterföreställning utan skådespelare och klassisk handling. Här innehas huvudrollerna av material, form, ljud och rörelse. I en teaterscenografi reducerad till ren konstruktion utspelas ett drama mellan ramar, vajrar, hjul och motorer. Automata, i regi av Erik Holmström, har premiär 21 april.

Det ska byggas en gigantisk scenautomat i Orionteaterns scenrum. Erik Holmström är regissör och inspirerad av den ryska konstnären Kazimir Malevitj och hans ambition att skapa en konst där form, färg och material i sig själv var konstens mening och innehåll. I Automata lägger man till rörelse och ljud. Ny musik skrivs av musikern och kompositören Dror Feiler och Maja Kall står för scenografin.

– Jag vill ge publiken tillfälle att fascineras av mekanik, automatik, komposition och rörelse, delar som vanligtvis är underordnande texten och skådespelarna, säger Erik Holmström. Med människor på scen stannar det lätt vid att bedöma hur och på vilket sätt de lyckas vara äkta och efterlikna verkligheten, de blir ett hinder för publiken att ta till sig något mer väsentligt. Jag vill vara rakare och friare. Därför medverkar inga skådespelare i Automata.

Erik Holmström driver sedan 2014 Malmö Dockteater. Dessförinnan var han konstnärlig ledare för Turteatern där han bland annat regisserade omdebatterade SCUM-manifestet. De senaste åren har han närmat sig idéerna av teaterteoretikern och regissören Gordon Craig som tidigt 1900-tal proklamerade för avskaffandet av skådespelaren.

– Craig ville komma bort från skådespelarens längtan efter realism. Och jag kan känna igen mig i hans tankar. Idag finns det ju andra medier som är tusen gånger bättre på att avbilda verkligheten. Det teatern har kvar är nuet, att man delar en upplevelse. Det är det enda jag tar fasta på.

Automata är ett samarbete mellan Orionteatern och Malmö Dockteater I samband med spelperioden kommer det finnas ett program med samtal, klubbar och workshops på Orionteatern.

Presskontakt: Sofia Johansson 073-673 07 96